Tech

Ön megkóstolná a 3D-nyomtatott sajtot?

A sajtok sokféleségük és számtalan felhasználási módjuk miatt rengetegen kedvelik. Vajon a 3D-nyomatott sajtok is ilyen sikeresek lehetnének?

A közkedvelt tejipari termék egyik tulajdonsága, hogy olvasztható, majd ismét megszilárdítható. Nem meglepő tehát, hogy az egyre fejlődő 3D nyomtatás szakemberei is felfigyeltek rá, hiszen a technológiával éppen folyékony és félszilárd anyagokból öntsenek ki új formákat.

Egy új tanulmányban a kutatók egy 3D nyomtatással létrehozott sajton elvégzett tesztsorozatot mutatnak be. A szakértők a termék textúráját, rugalmasságát és olvaszthatóságát elemezték, ezzel azt akarták felmérni, hogy felveheti-e a jövőben a versenyt a hagyományos sajtokkal.

Alan Kelly, a University College Cork kutatója és a tanulmány társszerzője szerint a vizsgálat alapötlete egy sajtgyártótól származik, aki azon gondolkodott, vajon fel lehetne-e használni alapanyagként a sajtot a jövő 3D nyomtatóival felszerelt konyháiban.

Kelly ismerte a technológiát, és korábban húsz éven át foglalkozott sajtokkal és egyéb tejtermékekkel, de ez volt az első alkalom, hogy a kettőt összehozta.

A szakértő szerint a spekulatív kérdés nagyon kíváncsivá tette. A tejtermékek vizsgálata ráadásul a 3D nyomtatás technológiájának alaposabb megértése miatt is fontos, hiszen a módszerhez olyan anyagokat kell használni, melyek elég folyékonyak az öntéshez, de elég szilárdak a formázáshoz. A sajtok épp ilyen anyagok lehetnek.

Igazából azzal kezdtük, hogy kipróbáltunk több sajttípust, de azt találtuk, hogy az ömlesztett sajtok működnek a legjobban

– állapította meg Kelly. Ezek a sajtok a 3D nyomtatáshoz hasonló módon készülnek – összeolvasztják a hozzávalókat, majd új formába öntik a masszát.

A kísérletben a szakértők 12 percre 75 Celsius-fokosra melegítették a sajtot, majd két különböző sebességgel nyomtatták ki az olvadt anyagot. A terméket ezután összehasonlították egy megolvasztott, majd lehűtött, illetve egy eredeti formájában meghagyott ömlesztett sajttal.

A kutatók szerint a 3D-nyomtatott sajt 45-49 százalékkal volt lágyabb az eredeti terméknél. Azt is felfedezték, hogy az új sajt sötétebb és ruganyosabb lett, melegítéskor pedig folyékonyabbnak bizonyult – igaz, nagyjából ugyanazon a hőmérsékleten olvadt meg, mint a kezeletlen sajt.

Az első kísérlet sikere után Kelly következő célja az, hogy más tejterméket is kipróbáljon. A kutató szerint tejfehérjék keverékét fogják felhasználni egy új élelmiszer – talán egy magas proteintartalmú snack – elkészítéséhez.

És hogy mégis milyen volt a 3D-nyomtatott sajt íze? Nos, bár a létrehozott minták túl kicsik voltak a kóstoláshoz, Kelly mégis úgy véli, nem sokban különbözhetett az eredetitől.

(Live Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik