Tudomány

Most már tudjuk, miért annyira erős a rénszarvas agancs

Biztos mindenki látott már videókat üzekedő, harcoló rénszarvasokról. Az ilyen összecsapások során az állatok elsősorban az agancsukat használják, amelyek hatalmas ütéseknek és erőhatásoknak vannak kitéve.

A rénszarvas agancs extrém ellenállósága a Londoni Queen Mary Egyetem kutatóinak figyelmét is felkeltette, akik közelebbről is megvizsgálták a szarvasok ékességét.

Ehhez egyrészt röntgenfelvételeket készítettek, másrészt mikroszkopikus, úgynevezett „nano” szinten (az emberi haj átmérőjének ezredrészét kell elképzelni) vizsgálták az agancs struktúráját. Mindebből számítógépes modellezéssel megalkottak egy képet, amiből kiderült, hogy a rénszarvas agancs szerkezetében van a megoldás.

Az egyik szakember magyarázata szerint az agancsban található rostok és szövetszálak nem egymás után, hanem egymást átfedve helyezkednek el. Ez az elrendezés lehetővé teszi a nagy erőhatások elnyelését, és ezért nem sérül meg, vagy törik apró darabokra az egyébként meglehetősen sérülékenynek tűnő agancs.

A vizsgálat, illetve annak megállapításai fontos állomását képezik a csont szerkezetének felderítésére vonatkozó kutatásoknak. A tudósok évek óta igyekeznek a természet által megalkotott csontot reprodukálni, amihez először az alapos feltérképezésre volt szükség.

Ez most megtörtént, így a következő lépés egy 3D nyomtatással elkészülő modell létrehozása. A cél annak bizonyítása lesz, hogy az úgynevezett additív módszerrel (amikor rétegenként áll össze a 3D-s modell) lehetséges ellenálló anyagokat előállítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik