Tudomány

A csípős kaja lehet a hosszú élet titka

24.hu
24.hu

2017. 01. 16. 19:45

A Vermonti Egyetem szakértőinek új tanulmánya szerint a csípős ételek fogyasztása jelentősen növelheti a várható élettartamot. Az elemzések alapján ugyanis a csilipaprika rendszeres evése 13 százalékkal csökkentette az alanyok korai halálának kockázatát.
Korábban a témában:

Az emberek már évszázadok óta úgy tartják, hogy a paprika és a különböző csípős ételek elősegítik a betegségekből való gyógyulást. Kifejezetten a csilipaprikával és annak élettartamra gyakorolt hatásaival azonban 2015-ig egyetlen tudományos munka sem foglalkozott – akkor egy kínai csapat hozott létre egy, a témát bemutató tanulmányt.

Az új kutatást a Vermonti Egyetem orvostanhallgatója, Mustafa Chopan, valamint az intézmény oktatója, Benjamin Littenberg vezette. A szakértők egy amerikai felmérés adatait elemezték, melyben több mint 16 ezer személy vett részt, 23 éven keresztül. A kutatók azt vizsgálták, hogy az alanyok életére milyen hatással volt a csilipaprika fogyasztása.

A felmérés kimutatta, hogy a paprikát a legtöbbször fiatal, alacsony jövedelmű és végzettségű fehér mexikói-amerikai, házas férfiak ették; akik rendszeresen fogyasztottak alkoholt, cigarettáztak, több zöldséget és húst fogyasztottak, és a HDL-koleszterin szintjük is alacsonyabb volt.

A szakértők ezután 18,9 év alatt összegyűlt adatot elemeztek, végigkísérve a résztvevők életét, feljegyezve a halálozásokat illetve azok okait.

Az elemzés végül kimutatta, hogy a csilipaprikát rendszeresen fogyasztók jóval kisebb százalékban haltak meg a vizsgált időszak alatt. A növény evése elsősorban a szívbetegségek és az agyvérzés kialakulásának kockázatát csökkentette.

Bár még nem biztos, hogy a csilipaprika pontosan milyen mechanizmusnak köszönhetően csökkentette a korai halál esélyét, a tanulmány szerzői mégis úgy gondolják, a jelenségnek a tranziens receptor potenciál csatornákhoz lehet köze, amelyek a csípős anyagok – így például a csili egyik fő összetevője, a kapszaicin – legfontosabb érzékelői.

A kutatás által kimutatott egészségügyi pozitívumokra számtalan magyarázat lehet. Könnyen elképzelhető, hogy a jelenség hátterében a kapszaicin celluláris és molekuláris mechanizmusokra gyakorolt hatása áll. A kutatók úgy vélik, az anyag nagy mennyiségű bevitelének köszönhetően olyan folyamatok indulnak meg, melyek csökkentik az elhízás kockázatát, valamint szabályozzák a keringést. A kapszaicin emellett olyan összetevőket is tartalmaz, melyek közvetve befolyásolják a bélflórát.

Mivel a tanulmány alátámasztotta a korábbi vizsgálatok eredményeit, Chopan szerint nem lehetetlen, hogy a jövőben a csilipaprikák – vagy más csípős ételek – orvosok által ajánlott étrendek fő elemévé váljanak. A szakértő hozzátette, a csili hatásainak további elemzésére érdemes lehet klinikán is tesztelni a növényt.

(Via: newswise)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.