Tudomány

Így lehet csukott könyveket is elolvasni

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 13. 14:01

Egy új megoldás segítségével akár úgy is megismerhetjük egy kötet tartalmát, ha csak a borítóját látjuk.

Sose ítélj meg egy könyvet a borítójáról – legalábbis a közmondás szerint, pedig az MIT kutatói épp ilyesmivel kísérleteznek. Nem is hasznontalanul, ugyanis sokszor adódik olyan helyzet, hogy egy adott könyvet lehetetlen, vagy nem ajánlott kinyitni, pedig kíváncsiak vagyunk a tartalmára.

Persze minderre nem azét van szükség, mert titokban akarunk beleolvasni mások köteteibe, inkább a muzeális darabok, régészeti leletek, ritkaságok vizsgálatához szükséges egy olyan megbízható módszer, amellyel nem tesszük tönkre az évszázadok alatt sérülékennyé foszló papírt, vagy a megrongálódott bőr- és vászonkötést.

A technológia lényege, hogy úgynevezett terahertz-sugárzásnak vetik alá a köteteket. Ez egy olyan elektromágneses sugárzás, melynek frekvenciája a mikrohullám és az infravörös közé tehető. Az alkalmazott módszerrel hajszálpontosan be lehet szabályozni, hogy az ilyen sugárral “bombázott” könyv melyik lapjáról visszaverődő információra vagyunk kíváncsiak, ezután pedig a papírlap és a tőle eltérő anyagú betűk megkülönböztetése következik.

Ezután már “csak” annyi a feladat, hogy a betűket elkülönítsék az előző és következő oldalakról átszűrődő árnyékoktól, majd pedig egy karakterfelismerő (OCR) szoftveren átfuttatva meg is érkezik a digitális szöveg.

Az új megoldás még erősen kísérleti stádiumban van, jelenleg nagyjából 9 egymásra hajtott oldalon tud “átlátni”, de a kutatók dolgoznak a további finomításán, hogy a végeredmény segítsen olyan, gyakran sok száz éves kódexek és egyéb iratok megfejtésében, amelyeket állapotuk miatt már szinte megmozdítani sem szabad.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.