Tudomány

Így lehet csukott könyveket is elolvasni

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2016. 09. 13. 14:01

Egy új megoldás segítségével akár úgy is megismerhetjük egy kötet tartalmát, ha csak a borítóját látjuk.

Sose ítélj meg egy könyvet a borítójáról – legalábbis a közmondás szerint, pedig az MIT kutatói épp ilyesmivel kísérleteznek. Nem is hasznontalanul, ugyanis sokszor adódik olyan helyzet, hogy egy adott könyvet lehetetlen, vagy nem ajánlott kinyitni, pedig kíváncsiak vagyunk a tartalmára.

Persze minderre nem azét van szükség, mert titokban akarunk beleolvasni mások köteteibe, inkább a muzeális darabok, régészeti leletek, ritkaságok vizsgálatához szükséges egy olyan megbízható módszer, amellyel nem tesszük tönkre az évszázadok alatt sérülékennyé foszló papírt, vagy a megrongálódott bőr- és vászonkötést.

A technológia lényege, hogy úgynevezett terahertz-sugárzásnak vetik alá a köteteket. Ez egy olyan elektromágneses sugárzás, melynek frekvenciája a mikrohullám és az infravörös közé tehető. Az alkalmazott módszerrel hajszálpontosan be lehet szabályozni, hogy az ilyen sugárral “bombázott” könyv melyik lapjáról visszaverődő információra vagyunk kíváncsiak, ezután pedig a papírlap és a tőle eltérő anyagú betűk megkülönböztetése következik.

Ezután már “csak” annyi a feladat, hogy a betűket elkülönítsék az előző és következő oldalakról átszűrődő árnyékoktól, majd pedig egy karakterfelismerő (OCR) szoftveren átfuttatva meg is érkezik a digitális szöveg.

Az új megoldás még erősen kísérleti stádiumban van, jelenleg nagyjából 9 egymásra hajtott oldalon tud “átlátni”, de a kutatók dolgoznak a további finomításán, hogy a végeredmény segítsen olyan, gyakran sok száz éves kódexek és egyéb iratok megfejtésében, amelyeket állapotuk miatt már szinte megmozdítani sem szabad.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Mickey Rooney as the notorious 1930s gangster, Baby Face Nelson, starring in the film of the same name, poses with Leo Gordon as villainous bank robber, John Dillinger, in front of an original newspaper headline. (Photo by George Rinhart/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.