Tudomány

Eltakarhatták a T. rex fogait az ajkai

Ha Spielberg ma rendezné a Jurassic Parkot, valószínűleg egész más lenne a látványvilág. Egy korábbi kutatás arra világított rá, hogy sok dinoszaurusz valószínűleg tollas volt, egy új felfedezés pedig azt bizonyítja: a filmben olyan félelmetesnek ábrázol Tyrannosaurus rexnek fogait elfedő ajkai lehettek.

A Torontói Egyetem munkatársa, Robert Reisz szerint a híres ragadozónak fogait védő ajkai voltak. Míg a legtöbb mai ábrázoláson a dinoszauruszt hatalmas, kivillanó fogakkal ábrázolják, addig a kutató szerint nem valószínű, hogy a lény valóban így nézett volna ki. Ez ugyanis azt jelentené, hogy az állat állandó fogproblémáktól szenvedett  volna, a zománca ugyanis kiszáradásnak lett volna kitéve.

Reisz a megállapításra a T. rex, valamint a krokodilok és bizonyos varánuszfélék anatómiájának elemzése során jutott. A kutató szerint a krokodiloknak azért nincsenek ajkai, mert az állatok vízi környezetben élnek, így fogzománcuk nincs kitéve a kiszáradás kockázatának. Ezzel szemben a szárazföldi hüllőknek, mint amilyenek a varánuszok, szükségük van egy vékony bőrrétegre, amely nedvesen tartja fogaikat.

A tömegkultúrában megjelenő T. rex tehát valószínűleg a hidratálás hiánya miatt idővel fogatlanná vált volna. A legtöbb ember fejében élő kép valószínűleg túlzó, a fajnak minden bizonnyal a varánuszokhoz hasonló szája lehetett.

Reisz hozzátette, hogy az ajkak mellett a T. rexnek nagyobb ínye is volt, amely a fogak nagy részét eltakarta, ezzel védve őket.

(Via: IFL Science)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik