Mars
Tudomány

Három nap alatt eljuthatunk a Marsra?

Dávid Imre
Dávid Imre

városlakó. 2016. 02. 22. 18:42

A NASA egyik tudósa szerint fotonikus meghajtással öt hónap helyett három nap alatt érhetnénk el a Marsot. Philip Lubin egy, a Földön felállított óriáslézerrel a fénysebesség közel egyharmadára gyorsítana fel egy hatalmas űrvitorlával felszerelt hajót. Mint mondta, jelenlegi ismereteink szerint semmi akadálya nem lenne egy ilyen berendezés felépítésének.
A NASA egyik kutatója szerint fotonmeghajtással rendkívül gyorsan és olcsón beutazhatnánk a naprendszert.
Korábban a témában:

Az elmúlt évek szédítő tempójú fejlődése ellenére az űrkutatás még ma is gyerekcipőben jár. A NASA becslése szerint a jelenlegi fejlettségi szintünkön legalább öt hónap kellene ahhoz, hogy egy asztronautákkal megrakott űrhajó eljusson a Marsig, az olyan célpontok meghódításáról pedig, mint a hozzánk legközelebbi idegen naprendszer, a négy fényévre lévő Alfa Centauri, egyelőre nem is álmodhatunk.

Nyilvánvaló, hogy a rakéták nem elég gyorsak a távoli bolygók, naprendszerek vagy a mélyűr felfedezésére. De akkor mégis, mi a megoldás? Puszta álom marad az űr távoli területeinek feltérképezése?

Philip Lubin, a NASA tudósa szerint nem feltétlenül: csupán annyi a dolgunk, hogy a ma használt, szilárd és folyékony üzemanyaggal működő meghajtórendszereknél hatékonyabb szerkezeteket építsünk. Rögtön elő is állt egy elképzeléssel: mint a NASA 360 videójában mondta, „fotonhajtással” akár 72 óra alatt elérhetnénk a Marsot.

A fotonikus meghajtás egyelőre csak elméletben létezik, lényege, hogy a fény részecskéinek – a fotonoknak – a segítségével hajtsuk előre az űrhajóinkat. A fotonoknak tömegük ugyan nincs, de van energiájuk és gyorsulásuk, ezért alkalmasak lehetnek arra, hogy egy kellően nagy felületről visszaverődve rendkívül nagy sebességre gyorsítsanak fel egy tárgyat az űrben.

A tudós szerint egy, a Földön telepített óriáslézerrel „elegendő energiát generálhatnánk ahhoz, hogy felgyorsítsunk egy kellően nagy, fényvisszaverő vitorlával felszerelt űrhajót”. Ha a lézerrel célba vesszük a vitorlát, és „három nap alatt eljuttathatnánk egy száz kilogramm tömegű szondát a Marshoz”. Igaz ugyan, hogy egy asztronautákat szállító űrhajó célba juttatása még ezzel a módszerrel is legalább egy hónapba kerülne, de így is jóval hamarabb szállhatnánk le a vörös bolygón, mint ahogy eddig gondoltuk. Ráadásul, mivel az űrhajónak csak nagyon kevés üzemanyagot kellene magával vinnie, jelentősen csökkenthetnénk az expedíció költségeit is.

Lubin úgy saccolta, hogy a fotonmeghajtással akár a fénysebesség harminc százalékával is száguldhatnának az űrhajóink.„Nincsenek olyan ismert problémák, amelyek megakadályozhatnák, hogy megépítsük ezt a rendszert”– érvelt a kutató.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.