Tudomány

A gép már azt is tudja, ha hazudunk

Egy új algoritmus 75 százalékos pontossággal meg tudja tippelni, hogy igazat mondunk-e.

A legtöbben azt hiszik, hogy aki hazudik, az nem mer a szemünkbe nézni. Nos, a Michigani Egyetem kutatóinak friss tanulmánya szerint épp ellenkező a helyzet: azok, akik hazudnak, gyakrabban néznek beszélgetőtársuk szemébe, mint azok, akik igazat mondanak. A kézmozdulatok is árulkodók: a hazugok általában többet gesztikulálnak, mint azok, akiknek nincs takargatnivalójuk.

A kutatók közel százhúsz videót elemeztek, hogy felmérjék, melyek a hazugság legjellemzőbb szimptómái. Egy részüket a tévesen elítéltek jogi ügyeit képviselő Innocence Projecttől kapták, a többit pedig a hivatalos tárgyalási felvételek közül és saját kutatásukból szerezték be, amelynek keretében filmekről kérdezték a résztvevők véleményét.

A tudósok (természetesen az Innocence Project által képviselt emberek kivételével) a bírósági ítéletek alapján döntötték el, hogy ki az, aki hazudik. Saját kísérletük esetében már könnyebb dolguk volt: mivel az interjúalanyaikat olyan filmekről is kérdezték, amelyeket sosem forgattak le, azok, akik ezekről mondtak véleményt, nyilvánvalóan nem mondhattak igazat.

A tudósok szerint azok, akik hazudnak, sokkal többet és szélesebb mozdulatokkal gesztikulálnak, mint igazmondó társaik. Többségük a kérdező szemébe néz, és fenyegető testtartást vesz fel. Sokat őznek, és olyan személyes névmásokat használnak (az „én” és „mi” helyett az „ő”-t és az „ők”-et), amelyek azt sugallják, hogy nekik nincs közük a szóban forgó témához.

Rada Mihalcea, a Michigani Egyetem komputertudományi tanszékének professzora, a projekt vezető kutatója hangsúlyozta, kiemelten fontos volt, hogy valós helyzetekben készült felvételeket elemezhessenek. „Laboratóriumi körülmények között nehéz lett volna olyan helyzetet teremteni, amely arra sarkallja az embereket, hogy valóban hazudjanak” – írta közleményében.

A kutatók egy speciális szoftverbe is betáplálták a kapott adatokat. Ezután az algoritmus 75 százalékos pontossággal volt képes megállapítani, hogy ki az, aki hazudik – jóval pontosabban, mint az emberek, akik csak ötven százalékos pontossággal tippeltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik