Tudomány

Megdöbbentően szervezettnek tűnik az Iszlám Állam

Kiszivárgott dokumentumok szerint a dzsihádisták felismerték a hatékony kormányzás szükségességét.

Egy, az Iszlám Államtól kiszivárgott dokumentum bemutatja, hogyan építenek államszervezetet a terroristák az általuk elfoglalt iraki és szíriai területeken minisztériumokkal, kincstárral és önellátásra épülő gazdasági programmal. A Guardian által megszerzett 24 oldalas dokumentum kitűzi a külföldi kapcsolatok irányát, a végzendő propaganda-tevékenységet, az olaj- és gázüzlet irányítását.

A brit lap birtokába került további dokumentumokkal együtt olyan csoport képe rajzolódik ki, amelynek alapját a brutális erőszak jelenti, de olyan evilági dolgok is foglalkoztatják, mint az egészségügy, oktatás, kereskedelem, kommunikáció és munkaerőpiac. Lényegében tehát működő államot építenek, és a dzsihádista szervezet mögött katonákon kívül mások is állnak.

A harcosok kiképzését intézményesítik: külön kezelik a frissen toborzottakat és a tapasztalt harcosokat, utóbbiaknak is évente „felfrissítő” tanfolyamon kell részt venniük, ahol a legújabb stratégiai és technológiai ismereteket sajátítják el.

Kiderül az is, hogy az Iszlám Állam gyerekek számára is tart kiképzést. A propagandaanyagokban már eddig is lehetett látni olyat is, hogy kiskorúakkal végeztettek ki túszokat. A dokumentumokban az áll, hogy a gyerekeket felkészítik könnyű fegyverek használatára, a legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtókat kiemelik közülük.

De annak szükségességét is aláhúzzák, hogy az Iszlám Államnak el kell tudnia látni önmagát, független gyárakat kell létrehozni a hadsereg és a lakosság igényeinek kielégítésére.

Gen Stanley McChrystal, aki 2006 és 2008 között az Iszlám Állam elődjének számító szervezetek ellen harcolt, azt mondta: ha valódi a dokumentum, azt el kell olvasnia mindenkinek, főleg a nyugati döntéshozóknak. „Ha a nyugat az Iszlám Államra csak pszichopata gyilkosokként tekint, alábecsüli őket” – jelentette ki. Szerinte a dzsihádisták felismerték a hatékony kormányzás szükségességét, az információs technológiák használatának fontosságát, és az a képesség is megvan bennük, hogy tanuljanak korábbi hibáikból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik