Tudomány

Ezer új fajt találtak Ausztráliában

24.hu
24.hu

2011. 12. 16. 13:16

Teljesen ismeretlen rákok, férgek, pókok és álskorpiók hada bújkál a világ legősibb talajában.

Korábban a témában:

Ausztrália nagy részét úgynevezett outback teszi ki. Az outback tekinthető a világ legősibb tájának. A sokszor sivatagos területeket vörös sziklák, bíbor színben úszó hegyek, okker síkságok jellemzik.

Az Adelaide Egyetem kutatócsapata a világörökség listáján is szereplő Nyugat-Ausztrál outbacken a föld alatti üregekben kutatott élet után, amikor hihetetlen, de ezer eddig teljesen ismeretlen rák-, pók-, féreg- fajt azonosítottak.

Az európai országok és az Egyesült Államok a mérsékelt nedves területei voltak eddig igazán ismert a felszín alatti üregekben, víztartó rétegekben, barlangokban rejtőző kisebb élőlényeikről. Az ilyen életközösségeket tudományosan sztigofaunának nevezik.

Az ausztrál outback táj valamikor 15 millió éve kezdett kiszáradni. Feltételezhető volt, hogy az egykor vízi környezethez szokott gerinctelenek egy része a föld alatti élethez alkalmazkodott, de Ausztráliában eddig csak feltételezték a sztigofaunák létezését.

Az új fajok leírásában a DNS-vonalkódok segítették a kutatókat. A megtalált ezer fajra rugó fajgazdagság mellett a tudósok a területen még több ezer eddig ismeretlen faj létét feltételezik.

Az új fajok védelme ugyanakkor nagy gondot jelent Nyugat-Ausztráliában, mivel aktívan bányásznak a sivatagban. Minden egyes bányanyitáskor alaposan át kell tanulmányozni az adott területet, nem okozza az emberi beavatkozás egy-egy faj kihalását.

A biológusok ezután bizakodóak, hogy a világ más szárazabb területein, mint például afrikai vagy dél-amerikai sivatagokban rengeteg sztigofauna vár még felfedezésre.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kecskemét, 2017. március 3.
Stadler József akasztói vállalkozó az ellene költségvetési csalás bûntette és magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított büntetõper tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken 2017. március 3-án. A bíróság a vádlottat öt év börtönbüntetésre ítélte.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Meghalt Stadler József

Buenos Aires, 2017. november 17.
Az argentin haditengerészet által közreadott archív képen a német gyártmányú San Juan argentin tengeralattjáró Buenos Airesben. Az argentin haditengerészet 2017. november 17-én bejelentette, hogy két napja megszakadt a kapcsolata az Argentína déli partvidékén 44 fős legénységgel hajózó San Juannal. (MTI/EPA/Argentin haditengerészet)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.