Videó

Csak műanyag van lenn, mégis rengetegen vágynak ebbe a pincébe

A dániai Billund legnagyobb látványossága a nemrég nyílt LEGO House, de a kisvárosban van egy hely, ami ennél is jobban izgatja sokak fantáziáját: a népszerű játékgyártó archívuma, ahol igazi kincsek találhatók. A legendás LEGO Vault általában csak a cég alkalmazottai előtt nyílik meg, de ezúttal mi is bebocsátást nyertünk, és ha már ott voltunk, egy videót is készítettünk.

Billund a LEGO szülővárosa, és a dán település mind a mai napig a játékgyártó otthona. Itt található a cég központja, gyártanak helyben alkatrészeket (akár csak Nyíregyházán), és szintén ide épült a maga nemében lenyűgöző LEGO House, amit nemrégiben volt szerencsénk a saját szemünkkel megcsodálni.

Bejártuk és kipróbáltuk a LEGO eddigi legnagyobb dobását
Szeptember 28-án nyílt meg a különleges élményeket kínáló LEGO House Dániában, amit az elsők között volt lehetőségünk felfedezni és kipróbálni.

Van azonban még egy hasonlóan izgalmas hely az aprócska városban, az úgynevezett LEGO Vault, a cég külön bejáratú archívuma, ahol évtizedekre visszamenőleg megtalálható szinte az összes szett, amit a vállalat a LEGO alkatrészek 1958-as szabadalma óta kiadott, méghozzá vadiúj állapotban, bontatlanul.

LEGO VAULT: MINDEN RAJONGÓ ÁLMA

A különleges gyűjtemény a LEGO Idea House pincéjében található, és ez a hely nem összekeverendő a fentebb említett LEGO House-szal. A cégalapító Ole Kirk Christiansen egykori házából és műhelyéből kialakított céges épület szinte teljesen észrevétlenül tagozódik be a többi hasonló egyszintes ház közé, és a nagyközönség számára egyáltalán nem is látogatható.

Galéria
Forrás: Birkás Péter / 24.hu

A LEGO Idea House kifejezetten a cég alkalmazottainak lett kialakítva, és a vállalat „történészei” által használt irodák mellett otthont ad egy saját tárlatnak, ahol végigkövethető a LEGO teljes történelme a 30-as évektől napjainkig (vitrinben tárolt korai játékokkal, összerakott készletekkel, dobozokkal, külön Star Wars-szobával), illetve az alagsorban került kialakításra az említett archívum, aminek a meglátogatása minden valamire való LEGO-rajongó egyik legnagyobb álma.

A pincében kurblival szétnyitható fémszekrényekben sorakoznak a patika állapotú szettek, a kiadása éve szerint csoportosítva, viszont a legendával ellentétben nincs itt minden egyes készlet. A legelső – és legértékesebb – szetteket egy másik helyen tárolja a LEGO, méghozzá a dán játékgyártó többi relikviájával, a 70-80 éve készült, különleges klímát igénylő fajátékok eredeti példányaival együtt.

Az archívum viszont még a hiány ellenére is lenyűgöző. A bejutó szerencsések minden dobozt kézbe vehetnek, az ablakos szettek fedele felnyitható, de kibontani és összerakni semmit nem lehet.

Viszont már az is élmény, ahogy kézben tartjuk a 60-as és 70-es évek játékait, ahogy rábukkanunk a gyerekként birtokolt szettekre, arról nem is beszélve, hogy végre testközelbe kerülnek olyan dobozok, amikről a dollárboltos nyolcvanas években csak álmodoztunk a katalógusok felett.

Galéria
Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Rajongóként akár órákat el lehetne tölteni odalenn, polcról-polcra vándorolva, és azzal a LEGO is tisztában van, hogy van igény az ilyen múltidézésre. Ezt igyekszik kielégíteni a History Collection, ami szintén egy alagsorban kapott helyet, csak épp a szeptember 28-án megnyílt LEGO House-ban.

GYŰJTEMÉNY MINDENKINEK

A jegy megváltásával látogatható kiállítás ugyan nem ér az archívum nyomába, de ott is rengeteg ikonikus készletet láthatunk összerakva, vitrinek mögött, és itt is adott a lehetőség, hogy megismerjük a LEGO meglehetősen színes és gazdag történelmét, ami eredetileg fajátékokkal kezdődött 1932-ben.

Galéria
Forrás: Birkás Péter / 24.hu

Az igazi attrakció pedig a cég digitális gyűjteménye, amit hatalmas érintőképernyők segítségével lehet elérni. Ebben a rendszerben szintén megtalálható szinte minden, évszám és téma (Space, Pirate, Castle stb.) szerint csoportosítva, és a látogatók akár össze is állíthatják a saját kollekciójukat, ami később bármikor böngészhető a LEGO House applikáció segítségével.

Legfrissebb videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik