Tech tesztlabor

Nem ez az okosóra győz meg, hogy van értelme egy ilyen kiegészítőnek

Az Alcatel márkanév alatt futó, de a kínai TCL gyártotta MoveTime okosóra kétségtelenül egy korrektül árazott darab, ami egészen pofásan néz ki, viszont az elérhető funkciók tekintetében szinte semmi olyat nem képes nyújtani, amiért különösebben lelkesedni lehetne.

A Move Time névre keresztelt okosóra gyártója nem új szereplő az ilyen kütyük piacán, hiszen két éve már piacra dobták az általunk is tesztelt Alcatel OneTouch Watch-t, ami a maga idejében kifejezetten jó vételnek számított. Az utódra egészen mostanáig kellett várni, és bár a Move Time technikailag előrelépés a korábbi modellhez képest, 2017-ben aligha fog izgalomba hozni szélesebb rétegeket.

Fotó: 24.hu/Marjai János

ÓRÁNAK EGÉSZ POFÁS

Az első találkozás a Move Time-mal kifejezetten pozitív, hiszen maga a készülék ezúttal is szemrevaló lett. A rozsdamentes acélból öntött óratok alig vastagabb, mint egy átlagos karóra esetében, és a letisztult dizájnt csak a jobb oldalon található kissé bumszli gomb, illetve az alapvetően ízléses, a köralakú számlapot ölelő keretet díszítő többmenetes bevágás töri meg.

Fotó: 24.hu/Marjai János

Nálunk a fémszínű változat járt, de a kütyüből létezik sportos fekete verzió is, illetve a kínálatból nem maradhatott ki az aranyszínű kiszerelés sem. Az alapvetően tetszetős összképet esetünkben a lengyelpiacos órákat idéző gumis szíj rontotta kissé, viszont jó hír, hogy ha hozzánk hasonlóan valaki ennél elegánsabb megoldásra vágyik, bőr csuklópánttal is rendelheti a készüléket.

Az órán a kijelző a legnagyobb előrelépés az OneTouch Watch-hoz képest, hiszen ezúttal egy 1,39 colos, 400×400 pixel megjelenítésére képes AMOLED-kijelzőt kapunk, ami kifejezetten tiszta és éles képet biztosít, normális színekkel, ráadásul

a képernyő még természetes fényben sem olvashatatlan.

Ami a töltést illeti, az óra egy mágneses dokkolóra csatlakoztatható, ami USB-n keresztül kap áramot, a beépített aksi pedig nagyjából két óra alatt tölthető maximumra. Ezt követően a gyártó ígérete szerint az üzemidő akár 2-3 nap is lehet, viszont a mi tesztpéldányunk folyamatos használat mellett 48 óráig sem bírta – ami persze még mindig nem egy rossz eredmény mondjuk egy Apple Watch-hoz képest.

Fotó: 24.hu/Marjai János

KAPCSOLJUK BE

A Move Time használatához természetesen szükséges egy azonos nevű applikáció is, ami ingyenesen tölthető le Andoidra és iOS-re egyaránt. Ha ez megvan, akkor Bluetooth-on keresztül párosíthatjuk az órát az okostelefonunkkal, majd minimális szinten testre szabhatjuk a készüléket. Egyrészt választhatunk a „kifejezetten ronda” és az „éppen elmegy” között ingázó digitális óralapok közül,

illetve megszabhatjuk, hogy milyen értesítések fussanak be a mobilunkról az okosóra képernyőjére.

A kijelző aktiválható az óratokon lévő gomb megnyomásával, illetve a Move Time elméletben azt is érzékeli, ha felemeljük a karunkat, hogy rápillanthassunk a számlapra. A gyakorlatban viszont ez a funkció ugyanolyan gyatrán működik, mint annak idején a OneTouch Watch esetében, azaz az esetek jelentős százalékában hiába emeljük meg a kezünket, a kijelző sötét marad.

Forrás: 24.hu

Ha sikerül feloldani a képernyőt, akkor gesztusokkal kalandozhatunk a menüben. Az ujjunkat fentről lefelé húzva jön elő a gyorsmenü, ahol szabályozható a hang- és fényerő, bekapcsolható a Bluetooth, a repülő- és ne zavarj mód, plusz a wifi. Az utóbbi lehetőség értelmére mondjuk nem derült fény, hiszen a meglévők mellé új applikációk nem tölthetők le az órára, az alkalmazásoknak nincs szüksége netre, a telefonhoz wifin keresztül nem lehet csatlakozni, és a firmware-t is a mobilos appból kell frissíteni.

Fotó: 24.hu/Marjai János

Lentről felfelé haladó mozdulattal az értesítések hívhatók elő, ám a funkció messze nem tökéletes. Ha például be van kötve a Twitter, akkor a 140 karakterre korlátozott üzeneteket még simán el tudjuk olvasni, de az óra az emojik és képek megjelenítésére például egyáltalán nem képes, és a hosszabb Messenger-üzenetekkel sem tudunk mit kezdeni,

muszáj őket a telefonon elolvasni.

Az ujjunkat balról jobbra húzva az elmentett névjegyek hívhatók be (azaz kezdeményezhetünk telefonhívást az óráról is), míg jobbról balra az okosóra összes funkciója érhető el, az aktivitásfigyelőtől a pulzusmérőn át egészen az időjárásig és a különböző beállításokig.

NEM SOK, ELLENBEN KEVÉS

A Move Time mindössze 40-45000 forintba kerül, ami kifejezetten tetszetős az Apple Watch horribilis árához képest, viszont ha azt nézzük, hogy ezért mit kapunk, akkor máris egészen más megvilágításba kerül az árcédula. Főleg, ha azt vesszük figyelembe, hogy készülék nem víz-, csak cseppálló, így maximum némi esőt és az izzadságot bírja károsodás nélkül.

Fotó: 24.hu/Marjai János

Az Alcatel/TCL okosórát RTOS operációs rendszerrel szerelték fel, ami ugyan a funkcióját korrektül ellátja, viszont a készülék hardvere nem a legmodernebb technika, így az érintésérzékeny óralaphoz érve egyáltalán nem olyan élményt kapunk, mint egy komolyabb okosóra esetében. A mozdulatokat a készülék nem mindig veszi be elsőre, a menü néha akadozik, és az egész használatra jellemző némi lassúság, ami ugyan nem zavaró, de az Android és iOS rendszerek mellett azért néha kicsit furcsa.

És még mindig ez a legkisebb gond.

A fő problémánk a Move Time okosórával, hogy nagyon kevés olyan funkcióval bír, ami valóban hasznossá teszi. Arról már volt szó, hogy az üzeneteinket például csak korlátozva tudjuk olvasni rajta, de a főmenübe belépve, és a lehetőségeket végigböngészve tényleg nem nagyon találunk olyan lehetőséget, amiért valóban érdemes lenne benevezni egy ilyen órára.

HÍVÁS: Az óráról kezdeményezhetünk hívást a telefonunkon keresztül, aminek normál használat mellett azért nincs értelme, mert a lassúcska operációs rendszer miatt gyorsabb elővenni a telefont, sportolás közben pedig mégis ki akarna beszélgetést kezdeményezni? Az oké, hogy felveszünk egy fontosabb hívást, ezt viszont az összes gyári fülessel is megtehetjük.

AKTIVITÁS: A Move Time méri a megtett km-eket és lépéseket, illetve az elégetett kalóriát, a kapcsolódó appban ezt még nyomon is tudjuk követni, az alvásunkkal együtt, illetve beállíthatunk riasztásokat, értesítéseket és különböző célokat. Ez tök jó, csak az a helyzet, hogy okostelefon birtokában ezt rengeteg ingyenes alkalmazás is tudja, a pár ezer forintért kapható fizetősök pedig még ennél többet is.

Forrás: 24.hu

PULZUS: Az első olyan funkció, ami képes pluszt nyújtani egy okostelefon tulajdonosnak. A készülék ugyan nem méri folyamatosan a pulzusunkat, ezt külön kell elindítani, viszont erre bármikor lehetőségünk van, illetve a pulzusszámunkat nyomon követhetjük edzés közben is.

Fotó: 24.hu/Marjai János

EDZÉS: Ebben a menüpontban választhatunk a futás és a séta között, és edzés közben az óra nyomon követi az időt, a távot, a sebességet, a lépésszámot, valamint a pulzust, és ezt bármikor ellenőrizhetjük. Illetve ha köröket futunk, akkor összehasonlíthatjuk a részeredményeket, illetve az appban később visszanlzhetjük az eredményeinket, de az alkalmazás funkciói nagyjából ki is merülnek ennyiben.

Fotó: 24.hu/Marjai János

ZENE: Az óráról szabályozhatjuk a hangerőt és léptethetünk a számok között. Megint csak egy olyan funkció, amit egy gyári füles is simán elvégez, nem feltétlenül szükséges hozzá egy okosóra.

KAMERA: Az óránkról vezérelhetjük a telefonunk kameráját, gombnyomásra megtörténik a kattintás, méghozzá három másodperces késleltetéssel, szóval az óra távkioldóként működik. Praktikusnak éppen praktikus bizonyos helyzetekben, de killer feature-nek azért nem neveznénk.

RIASZTÁSOK: Ez lényegében egy újabb ébresztő, függetlenül a telefonunktól, amin több időpontot is beállíthatunk, hétköznapokra és hétvégére egyaránt. Ha nincs nálunk az okostelefon, akkor éppenséggel jól jön, de mikor aludt bárki úgy utoljára, hogy nem volt az ágy mellett a mobilja?

IDŐJÁRÁS: Az óra kijelzőjén is látható az aktuális időjárás, illetve lapozgatva előrejelzést is kaphatunk az elkövetkezendő napokra. Szintén olyan funkció, ami éppenséggel jó, ha van, de az óra értékét mondjuk jelentősen nem növeli.

Fotó: 24.hu/Marjai János

Mindezek mellé kapunk még világórát, van telefonkereső opció, ha épp nem találnánk a mobilunkat (sőt, az óra akkor is szólhat, ha eltávolodunk tőle), illetve a naptárunkban szereplő eseményeket is böngészhetjük az okosórán keresztül, szóval ehhez sem feltétlenül kell elővenni a telefonunkat.

KELL EZ NEKÜNK?

A fenti kérdésre nyilván mindenki maga tudja a választ, és azzal is érdemes tisztában lenni, hogy nem azt állítjuk, hogy a Move Time rossz készülék lenne. A kütyü ugyan megfelel az okosórák azon kívánalmának, hogy a telefonunk kiterjesztése legyen, ugyanakkor

a hátlapján található pulzusmérőn kívül egyetlen olyan tulajdonsággal sem rendelkezik, ami nem szimpla kényelmi funkció lenne.

Ha valaki régóta szeretne okosórát, és megelégszik a fentebb felsorolt funkciókkal, annak alapvetően jó vétel lehet a MoveTime, hiszen viszonylag olcsón kap egy ultramodernnek ugyan nem mondható, de megbízható készüléket. Ha viszont valaki ennél többre vágyik, esetleg komolyabban veszi a sportolást és ahhoz keres megfelelő eszközt, annak muszáj tovább keresgélnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik