Videó

Minden ember mögött ott áll majd egy nő

A mesterséges intelligenciával megspékelt virtuális asszisztensek új szintre emelik a kütyük kezelését. Természetes, emberi nyelven irányítjuk majd az okoseszközöket. A Harman technológiai alelnökével, Kevin Hague-gal beszélgettünk.

Szinte biztos vagyok benne, hogy amikor 1953-ban Sidney Harman and Bernard Kardon megalapították a hifivel és audiotermékekkel foglalkozó cégüket, fogalmuk sem volt, hogy évtizedekkel később automatizmussal, felhő-, fény- és videótechnológiával, mobilitással és kibervédelemmel foglalkozó cégeket fognak felvásárolni.

Azt pedig végképp nem, hogy a Samsung 8 milliárd dollárért veszi meg őket, annyira értékesek lesznek.

Már nem csak hangzásról, fülesekről, hangfalakról és mozizásról van szó – habár a Harman több mint 60 évnyi tudása és tapasztalata kiemelte a többi cég közül -, a hang az ember természetes nyelve arra, hogy kommunikáljon. Az informatika pedig mesterséges intelligenciával, virtuális asszisztensekkel, okosotthonnal és önjáró járművekkel kezd arra a szintre jutni, hogy ennek újra jelentősége legyen.

A cég, amely a virtuális szupercsajok hangját adja
Lecsaptak rögtön a legdögösebb trióra: az Amazon Alexára, a Microsoft Cortanára és a Google asszisztensére.

Az első személyi számítógépekkel megismerkedtünk vele, hogyan lehet egy grafikai felületen egérrel és billentyűzettel “bindzsizve” dolgozni, aztán jöttek joystickek, touchpadok, kontrollerek, távirányítók, érintőkijelző és nyomásérzékenység – az azonban maradt, hogy a kezünkkel kell pötyögni, nyomkodni, simítani, bökni.

Angolul már az egyszerű hangparancsokkal való irányítás, némi artikulálással már működik, gondoljunk csak az okostelefonokon elérhető Apple Siri-re, a Google Asszisztensre vagy a Samsung Bixbyre.

Ezek a virtuális nők lesznek azok, akik a jövőben egyszerűbbé tehetik az okoseszközök kezelését, irányítását. Nem hogy bonyolult programnyelveket nem kell megtanulni, de a kézzel való nyomkodás, hogy a táskából, zsebből kelljen elővenni a mobilt, tabletet, az asztalról a távirányítot, ez mind megszűnhet.

Amerikában egyre inkább terjednek a háztartási eszközöket, lámpákat, tévét, termosztátot, bejáratot is vezérlő okosotthonos kütyük, amelyektől kérdezhetünk, szóban parancsot adhatunk, ők meg gyűjtik a hálózatra kötött kütyükről, szenzorokból vagy akár épp a netről az adatot, hogy ha kell, rendelkezésre bocsássák.

A nő, aki az otthont, sőt az életünket menedzseli

Gyerekcipőben jár még a technológia, de a fejlődés ütemét tekintve nem kell sokat várni, hogy az olyan bonyolult nyelveken is megtanuljanak majd beszélni, mint a magyar. Egy tanuló, fejlődő, velünk változó, az ízlésünket és szokásainkat kiismerő mesterséges intelligencia pedig egészen új szintre emelheti életünk menedzselését.

Éppen ebben hisz a Harman Kardon, nem hiába van az, hogy idén 3 ilyen digitális csajnak adtak “otthont”, szó szerint: az Amazon Alexa Allure, a Microsoft Cortana Invoke, míg a Google Asszisztens Link néven kap minőségi hangzást.

Aki látta a Her (A nő) c. 2013-as filmet Joaquin Phoenix főszereplésével, az egyrészt tudja, hogy Scarlett Johansson hangjába bele lehet szerelmesedni, másrészt pedig eljöhet az az idő, amikor minden ember mögött ott fog “állni” egy nő, aki intézi, menedzseli a mindennapjainkat, ismer minket, tudja, mire vágyunk, és velünk együtt tanul, amíg akár a fejünkre is nő.

Legfrissebb videók
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik