Tech

A cég, amely a virtuális szupercsajok hangját adja

Kevesen tudják, hogy a virtuális asszisztensek piaca egyre nagyobb szeletet követel magának, és e téren (is) uralkodó a Harman Kardon.

A Harman az a cég, amiről sokan először akkor hallottak, amikor a Samsung tavaly bejelentette, hogy 8 milliárd dollárért felvásárolta őket.

A szinergia azóta egyre erősebb, a dél-koreai gyártó termékeinél megjelenő partnerek – legyen akár szó az Under Armourról, amely az új Gear S3 Sport kialakításáért és a JBL PROformance fejhallgató kialakításáért is felel – a Harman termékeiben is visszaköszönnek.

Fotó: 24.hu

Azt is kevesen tudják, hogy a Harman nem csak a hordható audio cuccokért (lifestyle audio) felel, de szoftvert is fejlesztenek (connected services), az autók hangtechnikájáért felelnek (connected car), ahogy olyan profi megoldásokon is dolgoznak, mint mozik és színházak fény- és hangtechnikája (professional solutions).

A hálózatra kötött autós technikát pedig Magyarországon, a székesfehérvári központban álmodják meg és fejlesztik főleg magyar szakemberek.

Rekord évet zártak

Mint az IFA nulladik napján elhangzott, a cég tavaly rekord évet zárt: 12 hónap alatt 42 díjat zsebeltek be, összesen 38 új terméket mutattak be. Akinek a fején, fülében JBL vagy AKG füles figyel, az bizony az ő termékeiket használja.

Fotó: 24.hu

A virtuális csajok, avagy az okos készülékeken megszólaló asszisztenseket is a Harman szólaltatja meg nekünk.

A Her című filmben láthattuk, hogy ennek a jövőben mekkora hatása lesz, amikor egyetlen mesterséges intelligenciával felszerelt barátnő velünk együtt tanul, ismer meg minket és a szokásainkat, s várja, lesi, teljesíti óhajainkat a nap 24 órájában.

Fotó: 24.hu

A virtuális csajok piaca pedig egyre jelentősebb, a fogyasztói eszközök szintjén már az okostévéket, soundbarokat és vezeték nélküli hálózatot is maguk mögé utasítják. A becslések szerint 2021 az okoshangszórókból világszerte 48,9 milliót fognak kiszállítani.

Épp ezért a Harman rögtön maga mellé állította a három legdögösebb nőt: az Amazon Alexa, a Microsoft Cortana és a Google asszisztense is hordozható, de alapvetően otthoni használatra kitalált okoshangszórót mutatott be, amelyet hangutasítással vezérelhetünk, s irányítja a többi háztartási eszközt, okos kütyüt is rögtön.

Fotó: 24.hu

Persze üröm az örömben: egyelőre az angol nyelvű felhasználók ünnepelhetnek, így persze az új hangszórók is ezen területeken (Egyesült Államok és Egyesült Királyság), illetve Németországban debütálnak ősszel.

  • ALLURE – Amazon Alexával
  • INVOKE– Microsoft Cortanával
  • LINK – Google asszisztenssel
Fotó: 24.hu

Felmerül a kérdés azonban, hogy ha minden téren együttműködnek a Samsunggal, akkor a tavasszal, az S8 telefonnal debütáló Bixby hogy maradt ki a csajok sorából, esetleg még nem elég jó ahhoz, hogy legyen értelme külön eszközök megszólaltani, vagy egyszerűen más szerepet szánnak neki?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik