Tech

Terrorgyanús személyeknek adta ki moderátorait a Facebook

Rettegésben él, és lefejezéstől tart a Facebook egyik moderátora, akinek személyes profiljához terrorgyanús személyek férhettek hozzá a Facebook hibájából adódóan. Lelki sérüléseiért pereli a céget.

Egy biztonsági hiba következtében a Facebook veszélynek tette ki moderátorait azzal, hogy személyes adatlapjaikat terrorgyanús személyek nézhették meg. Mindezt egy, a közösségi oldal moderátori rendszerében megbújó bug tette lehetővé, amit a felfedezése után még két hétig nem sikerült javítani. Ezernél is több olyan alkalmazott adatlapja vált megtekinthetővé, akik a cég moderátoraiként léptek be az oldalra a jelentett tartalmak felülvizsgálására.

A moderátorok olyan tartalmakat ellenőriztek, amelyek a jelentések szerint megsértették a közösségi oldal szabályzatát, köztük szexuális töltetű, gyűlöletbeszédet, vagy terrorista propagandát tartalmazó posztokat.

A cég tavaly fedezte fel, hogy a moderátorok által használt programhiba miatt a moderátorok személyes profiljai automatikusan feltűnnek azon Facebook-csoportok aktivitási naplójában, amelyeknek adminisztrátorait letiltották a felhasználói szabályzat megsértése miatt. A Facebook-alkalmazottak személyes profiljai így láthatóvá váltak a moderált csoportok adminjai számára.

Fotó: Getty Images / David Ramos

Az érintett ezer alkalmazott közül negyvenen a Facebook dublini irodájában működő, szélsőséges tartalmakat vizsgáló terrormegelőző részlegen dolgoztak. Hat profil esetében úgy találta a cég egy vizsgálat során, hogy különösen veszélyeztetettek, mivel adatlapjukat terrorgyanús vagy szélsőséges csoportokhoz kapcsolódó személyek nézték meg.

A dolog akkor vált gyanússá a moderátoroknak, mikor olyan ismeretlen emberek kezdték el őket barátnak jelölni, akik kapcsolatban álltak az általuk letiltott, Iszlám Állammal (ISIS), Hezbollah-hal és a Kurdisztáni Munkáspárttal szimpatizáló csoportokkal.

A moderátorok nem közvetlenül a Facebooknak dolgoztak, hanem a Cpl Recruitment nevű cég szervezte ki őket, a közösségi operátorok jellemzően rosszul fizetett megbízottak.

Lefejezéstől tart

A The Guardian felvette a kapcsolatot az egyik veszélyeztetett moderátorral, aki névtelenségét kérte önmaga és családja védelmében. Az iraki származású ír állampolgár elhagyta Dublint, miután felfedezte, hogy hét olyan szélsőséges szimpatizáns látogatta meg a profilját, akik általa törölt, terrorgyanús csoportokhoz kapcsolódtak.

Munkahelyén felmondott, majd öt hónapig rejtőzködött Európában.

„Túl veszélyessé vált Dublinban maradni”- magyarázta döntését a The Guardiannak. Elmondása szerint ő és családja már megtapasztalták a terrorizmus kegyetlenségét, nagybátyját Irakban végezték ki.

Ha egy háborús övezetből jössz, tudod, hogy a családneved miatt le is mészárolhatnak. Az Iszlám Állam lefejezéssel bünteti a terrorellenes dolgozókat.

A Facebook elismerte a biztonsági hibát, és közölte, hogy a jövőben olyan fejlesztéseket eszközölnek, amelyekkel hamarabb felismerhetik és megelőzhetik a hasonló eseteket.

Craig D’Souza, a Facebook globális nyomozásokért felelős vezetője felvette a kapcsolatot a veszélyeztetettekkel, akiknek elmondta, hogy a gyanúsítottak nem feltétlen tudják összekötni a dolgokat, hiába látták a profiljukat, de “jó esély van arra, hogy a csoport másik adminjának, vagy hackernek gondolják a moderátort”.

Forrás: AFP PHOTO / BRENDAN SMIALOWSKI

„Értem Craig mondanivalóját, de ezek csak találgatások. Nem várom meg, hogy egy csőbomba érkezzen a címemre, amíg a Facebook végre tesz valamit.” – válaszolta az Írországból elmenekült moderátor.

Elmondása szerint betanítása mindössze két hétig tartott, és a munkához személyes fiókjával kellett bejelentkeznie a moderálási rendszerbe.

Engedniük kellett volna, hogy hamis profilt használjunk. Sosem figyelmeztettek minket arra, hogy hasonló történhet.

A Facebook a történtek után már elkezdte tesztelni azt, hogyan lehet adminisztratív felületeit úgy használni, hogy azok ne kapcsolódjanak a dolgozók profiljához.

A közösségi óriás felajánlotta, hogy a veszélyeztetettek otthonába riasztórendszert szerel, és vállalja a munkába való biztonságos szállításukat, de az Irakból menekült férfi szerint ennél sokkal többet érdemelnek.

Az Európában töltött öt hónapot úgy élte meg, mintha száműzetésben élne. Egy ideig megtakarításaiból élt, de mivel elfogyott a pénze, végül visszaköltözött Írországba. Azóta retteg, munkanélkülivé vált, és antidepresszánsokat szed. Az elszenvedett lelki sérülések miatt pert indított a Facebook és a Cpl ellen, hogy méltányos kompenzációban részesüljön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik