Tech

Halálos ítélet járt néhány facebookos komment miatt

Pakisztánban nem viccelnek, ha istenkáromlásról van szó. Egy férfi a legnagyobb közösségi oldalon, kommentelés közben vette szájára Mohamed nevét, aminek meg is lett a lehető legsúlyosabb következménye.

Nemrég arról számoltunk be, hogy Svájcban lájkok miatt büntettek egy férfit vagyonokra, Pakisztánban viszont súlyosabb a helyzet, hiszen a The Guardian beszámolója szerint a napokban halálbüntetést szabtak ki egy emberre, méghozzá azért, mert állítólag istenkáromló kommenteket tett közzé a Facebookon.

Pakisztánban olyan jelentős bűnnek számít a blaszfémia, hogy akár halálbüntetéssel is sújtható, akit ezzel megvádolnak. Pontosan emiatt a kritikusok azt mondják, hogy a kisebbségek elleni visszaélésre is gyakran felhasználják az istenkáromlás vádját.

Hogy a blaszfémia vádjával bíróság elé került Taimoor Raza esetében is erről van-e szó, azt nem tudni, de az biztos, hogy a bíróság bűnösnek találta, amiért egy, az Iszlámról szóló facebookos vita során illetlenül szólt Mohamedről. A kommentháborúnak része volt egy másik felhasználó is, akiről később kiderült, hogy a terrorelhárítás szolgálatában áll, és az ő közreműködése vezetett Raza megvádolásához.

Az ország történetében ez az eddigi legszigorúbb büntetés, amit online kommentek miatt kiszabtak, a szigorú fellépés ugyanakkor nem újdonság, hiszen Navaz Sarif pakisztáni miniszterelnök már korábban világossá tette, hogy széles körben lépnek fel az istenkáromló megnyilvánulásokkal szemben.

Ezt a nyilatkozatot a kormányzó párt hivatalos twitter-oldalán is közzétették, és nyomatékosították, hogy az istenkáromlás megbocsájthatatlan bűncselekmény. A pakisztáni belügyminiszter már az FBI-t és a Facebookot is megkereste az istenkáromlás elleni hadjárat miatt, és a politikus szerint a Facebooknak és a hasonló szolgáltatóknak meg kell osztaniuk velük az istenkáromlók adatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik