Tech

Mi is lehetünk mindenkit megfigyelő ügynökök

Ki figyeli a figyelőket? Közelebb kerülhetünk a válaszhoz az év végén megjelenő, Orwell című játékkal, amely egy titkos megfigyelőügynök székébe helyez minket.

Minority Reportba oltott 24-be oltott véletlenszerű 1984-szimulátorral készül előrukkolni évvégén az Osmotic Studios. A spártai egyszerűséggel csak Orwellnek nevezett játék trailere stílszerűen összefoglalja a lényeget: hiába csökkent rekordszintre, sőt, az alá a bűncselekmények száma, még mindig vannak olyan szubverzív elemek a társadalomban, akiket ki kell szűrni és meg kell figyelni – ha pedig bűncselekményt akarnak elkövetni, fel kell ellenük lépni. A trailerben az Orwellt üzemeltető cég küld egy állásajánlatot a játékosnak, az extra hangulatfokozó pillanatot pedig nem lőjük le, ezt kattintsa le mindenki magának.

Maga az Orwell, ha játékokban kellene megfogalmaznunk, egyfajta átmenet a Watch Dogs és az Uplink között, ha nem, akkor gyakorlatilag stalkerszimulátor –CCTV-n vagy megfigyelőkamerákon kiszúrt (és egy arcelemző rendszer által azonosított) emberek online életét kell figyelnünk, legyen szó publikus posztjaikról, fórumokra kiontott dührohamaikról vagy privát emailjeikről, esetleg mobiljuk tartalmáról. A trailerből ugyan nem derül ki, hogy pontosan milyen játékmenetre kell felkészülnünk, de az biztos, hogy a narratíva egy részét magunknak kell kiderítenünk és apró jelekből nekünk kell rájönnünk arra, hogy a megfigyelt emberek miért pont akkor voltak pont ott és egyes cselekedeteiket milyen motivációk ösztönözték.

orwell

Az Osmotic Studios által csepegtetett infomorzsákból az is kiderül, hogy az egész játék egy számítógép képernyőjén játszódik (ennél metább már nehezen lehetne), a fejlesztőcsapat pedig erős érzelmi reakciókat akar kiváltani a játékosokból, hiszen az elmúlt évek megfigyelési botrányai kormányostul és Snowdenestül senkit se hagynak hidegen. Mindezek mellett az Orwell nemcsak arra hívja fel a figyelmet, hogy a megfigyelés, mint olyan, technikailag mennyire könnyű és megvalósítható folyamat, hanem a különféle személyiségek kezelésének problémáira is. Hústestünk és hússzemélyiségünk mellett ugyanis, ha írtunk már online legalább egy fórumbejegyzést vagy blogposztot (vagy van egy Facebook-profilunk), kialakulóban van egy online személyiségünk is, legalább egy. Ezek összeegyeztetése pedig mentális, egyes esetekben érzelmi feladatot is jelent. Kérdés, hogy mi a fontosabb: a szabadság, az önkifejezés, a biztonság, vagy mindezek illúziója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik