Tech

Sose volt ennyire jó a széktámlát bámulni repülőn

Hosszabb repülőutakon remekül jöhet az előttünk ülő utas székének háttámlájába épített, szép nagy kijelző.

A repülőút elég unalmas tud lenni, ha sokáig tart, mert 1-2 órán keresztül még csak-csak elbámulgatja az ember a magasból az odalent elterülő térképszerű tájat, meg felette a bárányfelhőket, vagy a magasabb régiókban a cirrusokat, de hosszabb távon hamar unalmas lesz a látszólagos állás, hiszen a táj nem suhan úgy a szemünk előtt, mint a talajon haladva. A fapados légitársaságoknál pedig nem olyan nagy divat az utasok mozgóképes szórakoztatása, de azért vannak még gyártók, akik hiszen a szórakoztatásban.

digital sky_1

A hamburgi Passenger Experience Conference egy olyan rendezvény, ahol a légijárművek kényelmi jellegű felszereléseit mutatják be az egyes gyártók, így többek között a Thales nevű francia cég is a közönség elé tárta a saját elképzelését az utasok szórakoztatásáról, igaz, csak képek formájában. Ám egy eldugottabb részen élőben is meg lehetett tekinteni és kipróbálni azokat a 21,3 hüvelykes HD kijelzőket, melyeket a cég a turistaosztályon utazóknak is ajánl, szóval nem feltétlenül a megfizethetetlen első osztály kiváltsága lesz a dolog.

Ezek a kijelzők nem csak filmezésre szolgálnak, hiszen álló helyzetű egységekről beszélünk. Többek között nyomon követhetjük rajtuk a repülés útvonalát, egy halom magazint lapozgathatunk virtuálisan, de akinek ahhoz van kedve, az játszhat is a hatalmas felületen. Mivel a Digital Sky nevű rendszer kijelzői nem foglalnak el nagyobb helyet, mint maguk a háttámlák, így azokba építve nem szenved csorbát az utasok lábtere, ami egyébként is kényes téma egy repülőgépen.

digital sky_2

Abból, hogy a Digital Sky igencsak kidolgozottnak tűnik, arra lehet következtetni, hogy a repülőgépes szórakoztatásban egyébként elég jól ismert Thales nem csak bedobott egy brainstormingon született ötletet, hanem komolyan veszi, hogy sorozatgyártásba viszi a terméket, amennyiben lesz rá érdeklődés. Meglátjuk, hogy mi lesz belőle, de aki hosszabb utakon repülőzget, annak biztos jól jönne, ha ez a megoldás szélesebb körben elterjedne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik