Szórakozás

Kötet jelent meg egy szegedi újságíró emlékére

Halálának első évfordulóján kötet jelent meg Jurkovics János újságíró emlékére, az általa jegyzett és a róla szóló írásokat egybefoglaló, az Isten tenyere alatt című könyvet kedden mutatták be a Somogyi-Könyvtárban.

Az In memoriam Jurkovics János alcímet viselő kötetet gondozó Bubryák István újságíró elmondta, a közmédia Szegedi Körzeti Stúdiójának egykori vezetője ötvenéves kora körül kezdett el írni. A könyv korábban még nem közölt novelláit, valamint kollégák, barátok visszaemlékezéseit tartalmazza.

A melegséggel, helyenként gyengéd humorral, és az elmúlás fájdalmánál is erősebb szeretettel átszőtt sorok élővé varázsolják az alkotó tehetségét szépíróként, festőként is bizonyító újságíró, szerkesztő-riporter sokoldalú személyiségét – mondta Bubryák.

Jurkovics János munkássága

A Bessenyei György Tanárképző Főiskola és a MÚOSZ újságíró-iskola elvégzését követően a Szolnok Megyei Néplapnál kezdett el dolgozni, majd több kollégájával megalapította a Maholnap című, rendszerváltozást szorgalmazó hetilapot, majd létrehozta a Telegráf című újságot, amelyet főszerkesztőként jegyzett.

Az újságíró 1992-től kezdett el a Magyar Televízió híradójánál dolgozni, és a következő esztendőtől a szolnoki tudósítói posztot töltötte be. Egyúttal az MTV számos műsorának – A hét, Parlamenti Napló, Patrin, Mérleg, Aranyfüst – rendszeres alkotója volt. Az MTV Szegedi Körzeti Stúdióját 2001 óta irányította.

Nevéhez több könyv, riport-dokumentumfilm fűződik, munkásságát számos szakmai díjjal is elismerték.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik