Szórakozás

Feltételeket szab az ír gázoló

Tobin(960x640)(1).jpg (ír gázoló, tobin, )
Tobin(960x640)(1).jpg (ír gázoló, tobin, )

Hajlandó Magyarországra jönni Francis Ciarán Tobin, aki 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. De újabb kéréssel állt elő.

Navracsics Tibor, igazságügyi miniszter jelentette be, hogy csütörtökön 12 órakor lejárt az ír gázolónak adott gondolkodási idő. Francis Ciarán Tobin azonban feltételeket szab. Részleteket még a miniszter sem tud, azt mondta: bízik abban, hogy nem az időhúzás újabb taktikájáról van szó, hanem érdemben elkezdhetik a tárgyalásokat.

Tobin felkészültebb a miniszternél?

Emlékeztetett, hogy tárcája két héttel ezelőtt, a harmadik hosszabbítással december 5-én délig adott gondolkodási időt arra, hogy Tobin eldöntse, hajlandó-e Magyarországon megkezdeni a magyar bíróság által 2002-ben kirótt büntetését. Az ír igazságügyi tárca csütörtökön, 12 óra után két perccel jelezte a magyar partnernek, hogy a gázoló felvette velük a kapcsolatot – ismertette Navracsics Tibor.

A miniszter beszámolt arról is, Tobin a határidő-módosításokat azért is kérte, hogy részletesen tájékozódhasson a magyar büntetés-végrehajtási rendszerről, annak körülményeiről, az eljárásokról, a kapcsolattartás rendjéről.
“Egy kicsit nehéz elképzelnem, milyen új feltételek iránt érdeklődik, mert szerintem már jobban ismeri a magyarországi büntetés-végrehajtási rendszert, mint én” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

“Ez Tobin emberi csődje”

Elmondta azt is, hogy 2014. december 1-jétől minden olyan tagállam ellen, amelyik addig nem hajtja végre a bírósági ítéletek kölcsönös elismeréséről szóló uniós kerethatározatot, az Európai Bizottság fellépését kezdeményezheti Magyarország. Arra is megnyílik a lehetőség – fűzte hozzá -, hogy ezen kerethatározat rendelkezéseit a saját jogrendszerébe át nem ültető tagállam ellen az Európai Bíróságnál lépjenek fel. Addig Magyarországon lezajlik ugyan egy választás, de bízik abban, hogy bárki tölti is be az igazságügyi miniszteri posztot, alapvető kötelességének tartja majd az azonnali fellépést – tette hozzá Navracsics Tibor.

A miniszter kérdésre válaszolva Tobin személyes emberi csődjeként értékelte, hogy az ír gázoló feltételeket szab, és nem tud szembenézni tetteivel. Mint mondta, szerinte ez nem a magyar igazságügyi politika vagy az ír partnerek kudarca.

3 év börtön

Tobin 2000. április 9-én, Leányfalun ütött el egy öt- és egy kétéves kisgyermeket, amikor előzés közben elvesztette uralmát járműve felett és felhajtott a járdára. Mindkét gyerek a helyszínen meghalt.

A gyászoló apa Dublinban harcolt gyermekei gyilkosának magyar büntetéséért.

Az ír férfi egy biztosítótársaság képviseletében három évig dolgozott Magyarországon, amikor lejárt a megbízatása, hazatért Írországba.

A magyar bíróság 2002-ben a távollétében ítélte három év fogházra. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban, Magyarország azonban szeretné elérni, hogy büntetésének letöltését nálunk kezdje meg.

10 év halogatás

Navracsics Tibor igazságügyi miniszter idén március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, de azt kérte, hogy Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését. Azóta azonban folyamatosan halogatja a döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik