Közélet

Tobin-ügy: letölti büntetését az ír gázoló

A leányfalui gázoló kész letölteni büntetését.

Kész letölteni büntetését az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin, aki 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyermeket – jelentette be Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter az ír szakminiszter tájékoztatására hivatkozva.

Tobin azt kéri, hogy Budapest garantálja: kérelme esetén Írországban folytathassa Magyarországon megkezdett büntetésének letöltését – ismertette Navracsics. Mint a magyar miniszterelnök-helyettes közölte: péntek délután már arról tájékoztatta ír kollégáját, személyesen garantálja, hogy ha Francis Ciarán Tobin Magyarországon megkezdi büntetését, kérelme esetén Írországban folytathatja a szabadságvesztés letöltését.

Lapunknak adott korábbi interjújában a halálra gázolt gyermekek édesapjának jogi képviselője azt mondta, soha nem adják fel, addig fognak küzdeni, amíg az ír férfi rács mögé nem kerül. „Amíg ez az ügy nem oldódik meg, nem hagyjuk abba. Soha nem fogjuk feladni, bármeddig képesek vagyunk elmenni – természetesen a magyar és az ír jog szigorú betartásával. Ez nemcsak a család és az én ügyem, hanem nemzeti érdek. Ezt a küzdelmet Magyarország tekintélyéért is vívjuk, és hiszem, hogy sikerrel meg fogjuk oldani” – nyilatkozta tavaly novemberben Tóth István ügyvéd.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két kisgyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik