Belföld

Újabb haladék az ír gázolónak

Tobin(210x140)(2).jpg (ír gázoló, tobin, )
Tobin(210x140)(2).jpg (ír gázoló, tobin, )

December 5-ig kapott időt Tobin, hogy eldöntse, hajlandó-e Magyarországra jönni megkezdeni büntetése letöltését.

Az ír igazságügyi minisztérium kérésére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) újabb két hét gondolkodási időt adott a férfinak, hogy meghozza a döntést. A kérést megfogalmazó levélben az szerepel, hogy Tobin az elmúlt időszakban egyre komolyabban fontolgatta annak a lehetőséget, hogy Magyarországra utazzon büntetésének letöltésére, azonban a jogi szakértőkkel való mélyebb konzultáció után további időre van még szüksége. Az ír szaktárca egyúttal hangsúlyozta, hogy tudatában vannak az újabb halasztás jelentőségének és garanciát vállaltak, hogy több halasztási igénnyel már nem lépnek fel.

Tizenhárom év

Ahogyan arról korábban többször beszámoltunk, az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két kisgyereket, majd amikor lejárt magyarországi megbízatása egy biztosítótársaságnál, hazatért Írországba. Így a magyar bíróság 2002-ben a távollétében ítélte három év fogházra. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban, Magyarország azonban szeretné elérni, hogy büntetésének letöltését nálunk kezdje meg. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter idén március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, de azt kérte, hogy Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését. Azóta azonban folyamatosan halogatja a döntést.

Végső határidő?

A KIM közleménye szerint Navracsics Tibor az áldozatok családjával és jogi képviselőjükkel folytatott konzultációt követően – a család nyomatékos kérésének eleget téve – döntött arról, hogy két héttel, december 5-én délig meghosszabbítja Francis Ciaran Tobin nyilatkozattételére rendelkezésre álló időt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik