Szórakozás

Milliós kártérítéseket tesznek zsebre a magyar celebek

Egyre több celeb vesz elégtétel bírósági úton személyiségi jogainak megsértése miatt. Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy jó eséllyel perelnek. Amennyiben a nyilvánosság előtt alázták meg őket, akár több millió forintos kártérítést is zsebre tehetnek.

Dr. Ruttner György három évtizede dolgozik ügyvédként. Ügyfelei között számos celeb, illetve közismert ember van. Mégis azt állítja, nem ez számára a legnagyobb reklám, hanem az, hogy a legtöbb perüket sikeresen tudják lezárni.

Milyen sztárokkal dolgozni? Sokak szerint különleges bánásmódot igényelnek.

Én egészen mást tapasztalok. Szerintem olyanok, mint a civil emberek. Egyikük sem mondta még nekem, hogy csak amiatt szeretne más bánásmódot, mert ő híres ember. Persze ilyet hiába is kérnének. Ráadásul egy olyan helyzetben, amilyenben velem is találkoznak, mindig esendőbbek, hiszen kiszolgáltatottak. Olyan ez kicsit, mint amikor az ember orvoshoz megy. Ez egy abszolút bizalmi viszony köztem és az ügyfeleim között. Megbíznak bennem, sokan a magánéleti titkaikat is megosztják velem. Ezzel persze sosem élnék vissza.

Mi lehet az oka annak, hogy a legtöbb híresség éppen önben bízik meg?

Remélhetőleg ez a szakmai eredményeimnek köszönhető. A legtöbbször azonban nem azért keresnek meg engem a hírességek, mert tudják, hogy más celebeket is én képviselek. Többnyire ajánlás alapján jutnak el hozzám, és nem az számít, mennyit szerepelek a televízióban. A nyilatkozatokat sem magam miatt, hanem az ügyek miatt teszem. Persze nagyon sokszor előfordul az is, hogy éppen a hírességek kérnek meg arra, kezeljem titokban az ügyüket.

Általában milyen problémákkal keresik meg Önt hazai hírességeink?

Szinte mindennel. Van, akit a bontóperében, másokat szerződésekkel kapcsolatban képviselek. De vannak büntetőügyek, személyiségi jogi perek is. Az utóbbi időben többen megkerestek azzal is, hogy végrendeletet szeretnének készíteni. Ezt egyébként egy nagyon felelősségteljes magatartásnak tartom. Egyre több a személyiségi jogi per is.

A celebeket ilyen esetekben inkább a kártérítés vagy a helyreigazítás motiválja?

Egyértelműen a pénz. Ennek összege akár a 6 millió forintot is elérheti, ha nyilvánosság előtt történt a becsületsértés. A helyreigazítás módja nagyon megváltozott az utóbbi években, valójában nincs akkora jelentősége, mint korábban volt. Míg a jogsértéseket tartalmazó cikkeket általában nagy képekkel, kiemelt helyeken közlik, addig a helyreigazításokat szinte elrejtik, ezáltal elsikkadnak.

Melyik eddigi ügyére a legbüszkébb?

Talán sokan emlékeznek még a kárpátaljai menekültekre. A rendszerváltás után 300 család jött át úgy Magyarországra, hogy csupán egyetlen bőröndöt hozhattak magukkal. Éppen ezért mindenüket eladták, a vagyonukat pedig kárpátaljai szövetkezetekbe rakták be azzal a reménnyel, hogy azt Magyarországon majd kifizetik neki. Moszkvában azonban a politikai folyamatok miatt elakadt a pénzük. A legtöbben emiatt tragikus helyzetbe kerültek, ekkor kerestek meg engem. Mindent megmozgattam, tárgyaltam a magyar miniszterelnökkel, végül a Szovjet Állami Bank vezetőjéig is eljutottam. Sikerült elérni, hogy a kormányülés napirendjére vegyék a menekültek ügyét, ám mire erre sor került volna, felbomlott a Szovjetunió. Úgy tűnt, minden remény elszállt. Aztán két év hosszas tárgyalássorozat után a Magyar Nemzeti Bank átvállalta a menekültek elveszített pénzének ügyét, és mindenki megkapta, ami neki járt. Erre az ügyre tényleg büszke vagyok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik