Pályán kívül

Gyárfás: Azért is én voltam a hibás, amihez semmi közöm nem volt

A MÚSZ szerdai elnökségi ülésen Gyárfás Tamás írásban is benyújtotta lemondását, viszont a január 8-án esedékes közgyűlésig – amikor az új elnök megválasztása lesz az egyetlen napirendi pont – marad. A leköszönő elnök a sajtótájékoztatón elmondta, nem áll szándékában újra jelöltetni magát. Azt a közgyűlés dönti el, újra jelöli-e, vagy sem. Még nem tudja, ha a közgyűlés esetleg jelöli, vállalja-e.

A lemondásával kapcsolatban hangsúlyozta, maga hozta meg a döntést, senki sem befolyásolta.

Az úszók egymás mellé álltak, Hosszú Katinkán kívül senki nem kérte, hogy mondjak le. A többiek a javítás mellett foglaltak állást. Ezt meg kell hallani és ezen javítani kell

– nyilatkozta.

Én egy háromszoros olimpiai bajnokkal nem vagyok egy súlycsoportban. Ugyanakkor van egy másik oldal is, az úszó ússzon, a vezető vezessen. Katinka ezen a vonalon átnyúlt. A mai napig nem tudom, hogy a kiinduló reklámfilm problémán kívül van-e valami gondja.

Én a magyar úszósport ügyeit betegesen szívügyemnek tekintem.

Gyárfás elmondta, az utolsó csepp a pohárban az volt, amikor a vb-kabalafiguráiért (Water Willy és Water Lilly) is őt hibáztatták, pedig ahhoz semmi köze nem volt. A figura kiválasztásához sem neki, sem a szövetségnek semmi köze nem volt, mégis rajtuk röhögött az egész ország.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás
Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Bol-Dog után szándékosan tartotta magát távol a 2017-es budapesti vizes-világbajnokság kabaláinak megválasztásától.

A lehetséges utódok között van Bienerth Gusztáv is, akit Gyárfás kiváló embernek ismert meg, de elmondta róla, nem az úszás területén tette le a névjegyét.

A 24.hu kérdésére a lehetséges utódjával kapcsolatban Gyárfás így válaszolt:

Azt könnyebb megmondani, kit nem, de nem szeretnék udvariatlan kenni. Szabó Tündét, Bienerth urat vagy Seszták urat, bármelyiket kiváló megoldásnak tartom. Tünde különösen közel áll hozzám, hiszen az úszók, az úszás ismeretét elengedhetetlennek tartom.

Nem lottózom, nem akarok tippelni. Olyan csak nem lesz, hogy egy hónap után széttépik az új elnököt

– válaszolta a 24.hu azon kérdésre, hogy most nyugalom lesz vagy még nagyobb civakodás, helyezkedés a pozíciókért, a forrásokért? Majd a következő példával jött:

Ha Gera kiszól, hogy hülye a kapitány, zavarjuk el, arra kétféle válasz van: Ok, menjen,  vagy Gera úr koncentráljon a labdára. Én az utóbbi szemléletet képviselem. Majd meglátjuk az új elnök melyiket fogja.

Orbán Viktor miniszterelnökkel már nagyon rég beszélt, legutóbb még a 2017-es világbajnokság esetleges átvállalása előtt.

Mert az nem csak úgy megy, hogy hívogatom őt.

A sajtótájékoztatón elhangozott, nemzetközi téren váratlanul fogadták a lemondását. A FINA ügyvezető igazgatója, Cornel Marculescu sem örült felhőtlenül a magyar úszósportban történteknek. A FINA elnöke Julio Maglione úgy fogalmazott, ha visszafordítható a folyamat, eljön Budapestre.

Gyárfás kijelentette, fontolgatja a vizes-vb társelnöki posztjáról a lemondását, mert ha kell, úgy gondolják, hogy többet árt, mint segít, onnan is félreáll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik