Foci

A Fidesz-székház előtt készülnek tüntetni a fradisták

Fradi szurkolók Kubatovnál (Array)
Fradi szurkolók Kubatovnál (Array)

A Fradi bajnoki meccseiről két éve önkéntes száműzetésbe vonuló ultrák, a vénaszkenner bevezetése óta gyalázzák és fenyegetik a klub vezetését, de a a múlt heti BL kudarc óta már a csapat német edzőjét is.

Ahogy szombaton már beszámoltunk róla, most újabb nagyszabású akcióra készülnek: az elégedetlen ferencvárosi szurkolókat tömörítő Szurkolók Személyiségi Jogok Nélkül szervezet két helyen szándékozik szombaton tüntetni.

Felhívásukban politikusmentes magyar futballt és politikusmentes Ferencvárost! – jeligére várják a hasonló gondolkodású ultrákat, és kérik, hogy mindenki fehér színű, vagy SzSzJN-pólót viseljen.

A BRFK tud róla

A 24.hu érdeklődésére az Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az alábbi választ adta:

“Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett helyszínekre egy magánszemély jelentett be a gyülekezési jogról szóló 1989. évi III. tv. hatálya alá tartozó rendezvényt, amelyet a rendőrség tudomásul vett.”

Úgy néz ki, most a Népliget mellett, a Hősök terén is lesz megmozdulás. Ami érdekes, új információnk szerint most annyiban mindenképp különbözni fog az eddig klubvezetést szidalmazó demonstrációktól a szombati, hogy a szervezők szombaton a Hősök terétől a Fidesz Lendvai utcai székháza elé szándékoznak vonultatni az ultrákat.

Ennyire nyílt politizálás eddig nem volt jellemző, inkább a háttérből mozgatták a szálakat. Hogy kik lehetnek a bábjátékosok? Honlapunk korábban már beszámolt arról, hogy a Fidesz alelnök, Fradi-elnök Kubatov Gábort minden bizonnyal Jobbik háttértámogatással támadják, az általa irányított klub szurkolóinak befolyásolásával szándékoznak gyengíteni.

A felhívásban megfogalmazott szlogen és a Jobbik támogató jobbkeze némiképp ellentmond egymásnak, annak meg végképp, amit egy májusi felvonuláson hirdettek:

facebook.com/szszjn
Fotó: facebook.com/szszjn

A Jobbik furcsa módon már korábban is erősen intenzív volt azokban a sportügyekben, ahol fideszes politikust lehetett támadni. Emlékezetes: a 2015-ös év legnagyobb sportbotrányában, a paralimpiai ügyben is Szilágyi György, volt Fradi ultra, jelenleg jobbikos országgyűlési képviselő volt az első, aki szinte mintha számított volna rá, a botrány kirobbanása pillanatában máris felszólalt a parlamentben, és Deutsch Tamást akarta felelősségre vonni, azonnal lemondatni.

A múlt heti, Partizan Tirana elleni csúfos BL bukás úgy látszik ismét kiváló alkalom arra, hogy közelebb hozza egymáshoz az elégedetlen zöld-fehér drukkereket, akik közt korántsem akkora az egység, mint azt a vezetőik állítják.

Az elbukott tavaszi tárgyalási folyamatok katalizátora, az inkább kiegyezéspárti Molnár Krisztián (Eserká) a saját honlapján, a Fradimobon ugyan közzétette a tüntetés hírét, de cinikusan írt róla, odaszúrva a szerinte a klubbal való megegyezést anyagi okokból elutasító SzSzJN-vezetőinek, hogy „folytatódik a bizniszhiszti”.

Idéznénk is Molnárt:

Újabb megmozdulás lesz, egy kis séta a hullarészeg haverokkal, gyerekek közé dobott hanggránátokkal, kivetítő előtt szurkolás, majd hazamenés. De ez a harc lesz a végső, mert ahogy Kubatov meglátja a hatalmas (mi olyan 5-6 ezer főt szoktunk hazudni) tömeget a ligetben, most tuti meg fog ijedni és most eskü, meg anyu haljon meg, de le fog mondani…

Az elégedetlen ultrák Eddig beérték azzal, hogy a Fradi vezetőjeként szólítsák fel távozásra Kubatovot. Most azonban a hírek szerint lelkesen készülnek a molinók, amelyeken a magyar labdarúgásba annak feltámasztásaként milliárdokat pumpáló kormánypártot, a Fideszt is célkeresztbe veszik.

Úgy tudjuk, a tüntetés szervezői hosszú programot állítottak össze. A Hősök tere és a Lendvai utcai Fidesz-székház után a terveik szerint a Népligetbe mennek át, ahol az FTC-Diósgyőr mérkőzésre érkező, az ultrák szavajárása szerint „szkenneres kö..ögnek” tartott nézőket, a csapat mellett most a nagy bajban is kitartó idős és fiatal ferencvárosi szurkolókat próbálják megfélemlíteni, lejáratni majd.

A forgatókönyv szerint a 2. félidőben egészen közel vonulnak a stadionhoz. Utoljára ilyen alkalommal palackokkal dobálták meg a benti fradistákat, amit csak rendőri fellépésre hagytak abba.

A 24.hu diósgyőri ultra forrásokból arról is értesült, hogy bár a miskolci szurkolók bemennek a stadionba és biztatják a bajnokságot remekül kezdő kedvenceiket, de a második félidőben szándékosan berekesztik a szurkolást, hogy a kinti zöld-fehér ultrák hangja behallatszódjon.

Mondjuk, ha tényleg így tesznek, az azért elég nagy arculcsapása saját csapatuknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik