Foci

Döbbenet: kiesett a Ferencváros Európából

Adva volt a feladat a Ferencváros számára: az idegenbeli 1-1-es döntetlen után mindenképpen kiharcolni a továbbjutást a Bajnokok Ligája következő selejtezőkörére.

A Fradi úgy kezdhette a mérkőzést, hogy a 0-0 is megfelelő a számára, hiszen az idegenben lőtt gól még mindig döntő tényező ilyen esetben. Thomas Doll vezetőedző viszont nem így gondolkodott, ő meg szerette volna nyerni ezt a mérkőzést.

Némi puhatolózás után a 11. percben  rögvest nagy lehetőséghez, egészen pontosan 11-eshez jutott a Fradi, Ramirez tört be a 16-oson belülre, Krasniqi buktatta, jogos volt a büntető. Gera Zoltán állt oda, és a jobb sarokba gurított (1-0).

Sikerült tehát gólt szerezni az első negyedórában, ez mindig megnyugtató. Aztán majdnem azonnal egalizált a Tirana, Leandro vétett el egy labdát, rosszul ért bele, Fili lecsapott rá, Dibusz is kimozdult, de végül az albánok támadója melléemelt.

Nem sokkal később Dibusz is rossz helyre passzolt, nagyon ingatag volt a Fradi védelme, mintha a mieinket zavarta volna meg a vezetőgól. Aztán mégis a magyar bajnok lőhetett volna újabb gólt, ráadásul 11-esből, csak éppen Böde buktatása után Tohver játékvezető nem fújta be a büntetőt.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az albánok felbátorodtak, teljesen egyenrangú ellenfelei voltak a Ferencvárosnak. És jött is a hidegzuhany, igaz, elkerülhető lett volna. Jobb oldalról érkezett az albán beadás, Hüsing pedig annyira szerencsétlenül próbált felszabadítani, hogy nagy gólt lőtt – a saját kapujába (1-1).

1-1-re végződött tehát az első félidő, ami azt jelentette, mindenképp újabb ferencvárosi gól kellett a biztos továbbjutáshoz, a hosszabbítás és esetleg a 11-esek elkerüléséhez.

Majdnem azonnal megszerezte a vezetést a második félidőben a magyar bajnok, Lovrencsics Gergő szabadrúgásból ívelt középre, Böde Dániel fejelt, alig mellé.

Az 53. percben egy távoli albán lövésbe Gera állt bele, a játékvezető szerint kézzel, sárga lap és szabadrúgás következett, Trashi szerencsére fölédurrantotta.

Bizony rosszul játszott a Ferencváros, az albánok pedig ezt meg is lovagolták. Az 57. percben viszont magyar helyzet adódott, egy kontra végén a szünetben beálló Sestak gurította vissza Trinksnek, de a labda levágódott a védőkről.

Hüsing öngólja:

A félidő derekához közeledve megélénkült az FTC játéka, ezzel párhuzamosan a közönség is belehúzott, már ami a hangerőt jelenti. De a nagy helyzet a 67. percben a Partizani előtt adódott, Fili ment el a jobb oldalon, merthogy jól kapta Ekubantól, középre adott, de elsuhant a labda a középen érkező albán előtt.

Egy perccel később Ramirez lőtt kapura, Hoxha kapus biztosan fogta a próbálkozást. A 75. percben óriási helyzetet puskázott el a Ferencváros: Lovrencsics lazán emelt szabadrúgásból a kapu elé, de Hüsing fejese, majd Böde közbeavatkozása is sikertelen volt.

Fogytak a percek, erőlködött a Fradi, nem nagyon sikerült veszélyes helyzetet kialakítani. Sőt, a 89. percben Bardhit buktatta Sestak 28 méterre a kaputól, a sorfalról szögletre pattant a labda.

A 91. percben Böde lőtt kapura, Hoxha védte a próbálkozást, majd a 94. percben az albánok adogattak a 16-oson belül, Gera keze is arra járt, de megúsztuk a büntetőt, így hát nem maradt más hátra, mint a hosszabbítás.

Nem ezt vártuk. 

Kínlódva indult aztán a hosszabbítás. A 99. percben akadt egy helyzet is, Djurisin lőtte rá, az albán kapus fogta, ezen kívül nem sok minden érdemleges történt.

A ráadás második félideje sem úgy indult, hogy a csapatok szétfutják egymást, nem is tették, görcsös próbálkozásokig jutottak csak.

Egyre jobban megbarátkoztunk a 11-es párbaj gondolatával.

És el is jött az orosz rulett ideje – amelyet egy közepes füttykoncert előzött meg.

Az albán kapus, Hoxha lőtte az első büntetőt! – Panenka-gól, 0-1! 

Gera Zoltán volt a második – Hoxha megfogta – mit művel az albán kapus!

Vila jött – mellérúgta.

Sestaké volt a második Fradi-büntető – borzalmasan rúgta, 0-1 maradt.

Trashi állt oda, bevágta – 0-2.

Nagy Dominik jött – bement – 1-2.

Ekuban volt a negyedik albán lövő – belőtte, 1-3.

Ramireznek be kellett rúgnia, hogy maradjon esély – megfogta Hoxha – VÉGE!

KIESETT A FERENCVÁROS.

Az Európa Liga-selejtezőjében sem folytathatja a magyar bajnok.

Összefoglaló

Kellene valamit írni erről a mérkőzésről, de a sorok írója sem nagyon találja a szavakat. A magyar bajnok nem bírt az albán bajnokság második helyezett csapatával.

Görcsösen, elképzelés nélkül játszott a Ferencváros, amelyből lehet, hogy hiányzott Nagy Ádám, de joggal gondolhattuk, hogy ha erősebb csapat ellen nem is, de egy Partizani ellen azért ezt el lehet viselni.

Az albánokat persze Hüsing öngólja hozta helyzetbe (sorsszerű?), utána okosan tartották az eredményt, sőt! Helyzetekig is jutottak, és bár a Fradinak járt volna egy 11-es, maradjunk annyiban, hogy a Tirana is megkaphatta volna ezt a 94. percben, mikor is Gera kezéhez ért a labda.

Érezhető volt, hogy a lélektani előny a Partizaninál volt, és amikor Hoxha kapus Panenka-stílusban elvégezte az első büntetőt, szinte láttuk, ahogy megfordul a kés a Ferencváros hátában. Fél perccel később még egyet odadöfött Hoxha, mikor megfogta Gera büntetőjét.

Innen már nem volt megállás, haladt a lejtőn lefelé a Fradi, csupán Nagy Dominik lőtte be a maga büntetőjét.

A búcsú azért fájó, mert így az Európa Liga-selejtezőjében sem folytathatja a Fradi, azaz a merész tervekkel előrukkoló csapat már az augusztust sem érte meg a nemzetközi porondon.

Ennyit érne az NB 1? A kérdést csütörtökön alighanem boncolgatjuk majd.

Eredmény – Bajnokok Ligája-selejtező, 2. mérkőzés:

Ferencváros–Partizani Tirana 1-1 (1-1, 1-1 – 11-esekkel: 1-3)
Groupama Aréna, 8752 néző, Vezette: Tohver (észt)

FTC: Dibusz – Dilaver, Hüsing, Leandro, Ramírez – Gera Z., Pintér Á. (Nagy D., a szünetben) – Lovrencsics, Trinks (Djuricin, 67.), Varga R. (Sestak, a szünetben) – Böde. Vezetőedző: Thomas Doll

Tirana: Hoxha – Ibrahimi, Krasniqi, Arapi, Kalari – Vila, Batha (Ekuban, 26.), Ramadani, Trashi, Torassa (Atanda, 70.)– Fili (Bardhi, 82.). Vezetőedző: Adolfo Sormani

Gólszerzők: Gera (14.), illetve Hüsing (öngól, 40.)

Sárga lap: Böde (23.), Ramirez (50.), illetve Krasniqi (11.), Torassa (35.), Atanda (74.)

Továbbjutott a Partizani Tirana.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik