Foci

Szemüveget a magyar bíróknak!

Játékvezető (Játékvezető)
Játékvezető (Játékvezető)

A kapus ne vágja földhöz a kesztyűjét, az edző ne üvöltsön angolul a játékosának, mert csúnyán eltiltják. A játékvezető meg elnézhet bármit, semmit sem kap. Rövid értekezés a magyar játékvezetők tevékenységéről.

Az embernek az az érzése, hogy lassan tényleg a csík húzza a repülőt, a magyar futball főszereplői nem is annyira a játékosok, sokkal inkább a mindenek felett álló játékvezetők. Persze, amúgy ők is a játék részei, de szokták mondani, akkor vezeti jól a bíró a meccset, ha észre sem veszik, hogy a pályán van. Na mármost, mi a magunk részéről teljesen igazat adunk Paulo Sousának, aki egyre többet ostorozza a magyar játékvezetők tevékenységét, felfogását.

A magyar bajnokikon lényegében nincs olyan forduló, ahol a játékvezetők ne hibáznának kapitálisat – és nem az oly nehezen megítélhető lesek eldöntéséről beszélünk -, arról viszont soha nem hallunk, egyes rendkívül gyenge bíráskodás után a sporit is pihentetné az MLSZ úgy 3-4-5 meccs erejéig. Rájuk férne pedig.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) fegyelmi bizottsága most éppen négy mérkőzéstől tiltotta el Kemenes Szabolcsot, a Budapest Honvéd kapusát, akit vasárnap a Videoton elleni bajnoki találkozón (0-1) állított ki a játékvezető. Kemenes valóban alpári módon adott hangot nemtetszésének, amikor szerinte indokolatlanul ítéltek büntetőt, miután Torghelle rutinosan belerakta az elvetődő kapus hónaljába a lábát. Maradjunk annyiban, a büntető megadható volt, játékos nem viselkedhet így a pályán, az eltiltás jogos. De: alig két perccel a büntető előtt Szabó Zsolt sportárs szeme láttára kézzel mentette a kapura tartó lövést az egyik Honvéd védő. Arra sima szögletet ítélt Szabó, pedig ha befújja a jogos büntetőt, akkor nincs Kemenes kesztyűdobálós és a játékvezető édesanyját inzultáló magánszáma.

Az ominózus 11-es és Kemenes magánszáma

Ugyanezen az összecsapáson Paulo Sousát, a fehérváriak trénerét is elküldte a kispadról a játékvezető. Szabó ezt is benyelte, ugyanis a portugál tréner jól láthatóan saját játékosát ostorozta éppen, amikor a játékvezető megelégelte a magánszámát. Szabó nyilván a következő fordulóban is vezet, őt senki nem tiltja el egy-egy mérkőzés erejéig, a Játékvezetői Testület (JT) nem ítéli a mérkőzésen elkövetett nem is oly apró hibáinak legalább százszori megtekintésére…

A második fordulóban Bognár Tamás játékvezető – aki a Szuper Kupa döntőn csúnyán kiakasztotta Sousát – nézett be csúnyán egy súlyos sérülést okozó szabálytalanságot, amiért nem, hogy piros lapot és büntetőt, hanem sima szögletet adott. A Kecskemét-MTK mérkőzésen (1-1) történt eset a sport1 tévé vasárnapi 3. félidő című műsorában is téma volt. Bognár amúgy az egyik legtehetségesebb fiatal játékvezető, de ennél az esetnél még Puhl Sándor szakértő is – aki rendre védi a mundér becsületét – kénytelen volt elismerni, nagyot hibázott Puhl szerint az eset büntetőt és sárga lapot ért. Szerintünk mondjuk pirosat. A Labdarúgás Szabályai szerint súlyos sérülést okozó szabálytalanságért azonnal piros lapot kell felmutatni. Márpedig a kecskeméti Vaskó bár nem szándékosan, de elkésett, így az éppen kapura lövő Kálnoki-Kis, az U21-es válogatott és az MTK belső védője lába Vaskóéval találkozott. A labda a kapu felé gurult, vita nem lehetett, a játékos pedig fájdalomtól eltorzult arccal feküdt a földön, nyilvánvalóan megsérült.
A játékvezető testület jutalmul a vasárnap esedékes Újpest-Fradi rangadót adta Bognárnak.

Az MTK játékosát hordágyon kellett levinni, oldalszalag szakadás lett belőle.

Az teljesen rendben van, ha az MLSZ a sportszerűség és a játékvezetők védelmében mindent elkövet annak érdekében, hogy a játékvezetőivel és segítőivel szemben ne legyenek a pályán sportszerűtlen megnyilvánulások. Ugyanakkor a játékosok és a klubvezetők is elvárhatják a játékvezetőktől, hogy a szabályokat ismerjék, azok betartása mentén vezessék a mérkőzéseket – különösen a triviális esetekben alkalmazzák azokat megfelelően.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik