Foci

Újpest többet várt, Ferencváros elégedett

A labdarúgó NB I. őszi szezonjának zárása után kíváncsiak vagyunk arra, a települések hogyan értékelik saját csapatuk szereplését.

Ferencváros (dr. Bácskai János) és Újpest polgármestere (Wintermantel Zsolt)

„Az önkormányzatnak nem feladata minősíteni a futballklub őszi szereplését, de magánszemélyként – mint minden Újpest-drukker – többet vártam. Hagyományai és eredményei alapján a tabella első felében, a dobogón a helye az Újpestnek” – mondta kérdésünkre Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere, aki ezzel utalt arra, hogy a jelenlegi 10. pozíció nem megszokott a IV. kerületben.

Kérdés, támogatja-e a klubot a kerület, és ha igen, milyen formában. Nos, Újpest az utánpótlás-nevelésre fordít kiemelt hangsúlyt.

„Úgy ítéljük meg, hogy ezzel az újpesti gyerekek egészséges életmódjához, a sportszeretet kialakításához járulunk hozzá, s egyben megteremtjük a személyi bázisát a felnőtt csapat jövőbeni eredményesebb szerepléséhez. Idén négy évre szóló keret-megállapodást kötöttünk az UTE-val és 65 millió forintos támogatást adunk évente. Jelen pillanatban is azon dolgozunk, hogy a Szilágyi úti Atlétikai Stadiont és Sportcsarnokot átvegyük a Magyar Államtól azért, hogy a későbbiekben megteremtsük az újpesti sportolóknak a biztos és magas színvonalú tárgyi feltételeket” – mondta a kerület első embere.

Wintermantel Zsolt elmondta, egyetlen „elvárás” mindenképp megfogalmazódik a mindennapokban: „A Ferencvárost minden körülmények között le kell győzni. Emellett a dobogós helyezés és a nemzetközi kupák valamelyikében indulás állandó elvárás Újpesten.”


„Az utánpótlás-nevelésre nagyságrendekkel nagyobb összeget biztosítunk, mint a korábbi években. Kimondott elvárásunk az Újpesti Torna Egylettel szemben, hogy minél szélesebb körben vonja be gyermekeinket a sportolási lehetőségekbe, biztosítsa a versenysport számára a tehetségek kiválasztását, ugyanakkor tömegsportbázist is teremtsen”
– tette hozzá a polgármester, aki elmondta, az UTE szakmai alapon dönti el, melyik sportágat és szakosztályt menedzseli az önkormányzattól kapott pénzből.

Pár kilométerrel odébb dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestere egy hangyányit elégedettebb lehet, hiszen a Fradi labdarúgócsapata a 9. helyen telel, éppen az Újpest előtt.

„Az FTC különböző szakosztályai komoly szakmai megalapozottsággal vágtak neki a különböző sportágak bajnoki versenyeinek. Természetesen a középpontban a labdarúgás áll. A csapat, úgy gondolom, a kezdeti nehézségek után lábra állt, és tisztességes helyen áll. A kosárlabdázók, a kézilabdázók, a vízilabdázók eredményei mellett külön öröm, hogy 15 év után újraalakult a Fradi kajak-kenu szakosztálya, ahová tavasztól őszig 61 gyerek jelentkezett és jár rendszeresen” – mondja a kerület vezetője.

A ferencvárosi önkormányzat is az utánpótlást támogatja közvetlenül, 27 millió forintot pályázati úton osztanak szét (a keretes összefoglalónkban látható a további felosztás).

„Az utánpótlás-nevelést segítő pályázati támogatások tartalmazzák azokat a feltételeket, amelyeknek a támogatott szakosztályoknak meg kell felelniük. Ezeket folyamatosan figyelemmel kísérjük, ellenőrizzük. Számunkra a tisztességes, sportszerű munka a legfontosabb, az, hogy milyen helyezést akarunk elérni, szakmai kérdés. Ezt a labdarúgók esetében Détári Lajos pontosabban meg tudná mondani. Mindenesetre, hajrá Fradi!” – üzent a kerületi polgároknak Bácskai János.

Alapos a IX. kerület sporttámogatási rendszere
A kerület költségvetésben a Sport feladatok címszó alatt 33 millió forintot jelöltek meg. A Ferencvárosi TC 20 milliót kap, ezt oszthatja szét a szakosztályok között utánpótlás-nevelésre.
Az FTC Kosárlabda Alapítvány, az FTC Kajak-Kenu Utánpótlás-nevelés Közhasznú Nonprofit Kft. és az FTC Kosárlabda Utánpótlás-nevelés Nonprofit Kft. 5-5 milliót, az FTC Vízilabda Utánpótlás Nonprofit Kft. és az FTC Férfi Torna Kft. 1-1 millió forintot kap.
A kerület emellett iskolai és diáksport-eseményeket (12 millió jut a diákolimpiára és az iskolák, óvodák támogatására), szabadidősport-rendezvényeket (3 milliót osztanak szét 15 kerületi bejegyzéssel bíró egyesület rendezvényeire) támogat.
Ahogyan Újpesten Berki Krisztiánra büszkék, Ferencvárosban Harcsa Zoltán ökölvívó minél eredményesebb olimpiai részvételében bíznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik