Sport

Egy félőrült szájhős árnyékában indul a vadászat Michael Jordan után

A NBA-évad idei rajtja előtt ugyanaz a két kérdés foglalkoztatja a híveket, mint az utóbbi években rendszerint:

eljön-e végre az új megváltó, megérkezik-e az új Michael Jordan, illetve sikerül-e megállítani a Golden State Warriorst?

Az első kérdésben a többség úgy tartja, noha voltak az utóbbi években néhányan, akik közel kerültek a Chicago Bulls legendás kosárlabdázójához, még senkinek sem sikerült felérni mellé. Sem a legendás Kobe Bryantnek, sem a brutális LeBron Jamesnek, de még az utóbbi évek legjobb játékosának, a triplakirály Steph Currynek sem.

Viszont most valami készülőben van: az amerikai média a 2003-as draft, LeBron James ligába érkezése óta nem hájpolt úgy játékost, mint a Los Angeles Lakers újoncát, Lonzo Ballt. Minden elismerés a tehetséges srácé, de ez a hájp nem teljesen az ő érdeme. Az édesapja finoman szólva is extrovertált, az egész Egyesült Államok tőle hangos.

Nem hülye, inkább tudatos

LaVar Ballnál kis túlzással nincsen hangosabb ember az USA-ban. Tévéműsorokban, a rádióban, de a legkülönbözőbb újságokban is nagyjából másfél éve arról papol, hogy a fiai fogják megváltani az NBA-t.

Ami először egy félőrült handabandájának, jobb esetben médiahacknek tűnt, az ma már tudatos önpromó, marketing, ha úgy tetszik.

LaVar Ball először 2016 elején keltett nagy feltűnést (vagy felháborodást), amikor azt mondta, legidősebb fia, Lonzo jobb játékos, mint az ötszörös bajnok, Los Angeles Lakers-legenda Magic Johnson.

Olyan, mint Magic (Johnson), csak tud dobni. Most nézd meg. Ugyanúgy passzol, mint Magic. Jobb dobó és atléta, mint Magic. Mindenkit jobbá tesz, aki körülötte játszik

mondta anno LaVar Lonzóról. Ez volt az első lépés az ismertség felé. Innentől nem volt megállás, még ugyanabban az interjúban elmondta, milyen mentalitással neveli otthon a gyerekeket.

Mindig azt mondom a srácaimnak, hogy egyszer jön valaki, aki jobb, mint Michael Jordan. Miért ne lennétek ti azok, kérdezem. Mindenük megvan a sikerhez. Keményen dolgoznak, nem vesznek ki szabadnapot, az ünnepek alatt is inkább gyakorolnak.

A három Ball-fiú, Lonzo, a középső LiAngelo és a legkisebb, LaMelo Ball egycsapásra a média és a nyilvánosság középpontjába került. Sokan támadták az apát, hogy csak saját maga miatt csinálja, miközben extra nyomást helyez a gyerekeire.

Lonzo Balltól nagyon sokat várnak Los Angelesben (Fotó: Getty)

De LaVar nem hagyta annyiban, számtalan dolgot összehordott az évek alatt. Kezdve attól, hogy Lonzo már jobb, mint Steph Curry, odáig, hogy fehérekkel nem lehet (egyetemi) bajnokságot nyerni. Több műsorban is nekimentek, de ő végig állta a sarat, láthatóan élvezi a csörték minden egyes percét.

Itt például az egyik legfoglalkoztatottabb szakértővel vitázik

Tényleg tanulságos, miként dominálja a kosárlabda híradásait ennyi ideig. Ezt komolyabb országokban már tanítanák az iskolákban. LaVar – nagyon úgy tűnik – született zseni, művész, aki mindig képes valami meghökkentőt bedobni. Álljon itt az a komment, ami miatt a legtöbben minimum szanatóriumba zárták volna.

Egy az egy ellen soha nem veszítek. Ha (Michael) Jordan kiállna ellenem, sírva menne haza.

LaVar azt mondja, bármikor megverte volna és mai is megverné Jordant AFP PHOTO / VINCENT LAFORET

Ez a mondat főleg annak tudatában vicces, hogy a drága papáról megjelentek videók, amelyeken jól látszott, pocsék a játék minden egyes elemében. A népharag és a lincselés közeli állapotokat kihasználva a szájkarate nagymestere elindította saját vállalkozását, a Big Baller Brandet (BBB), amellyel elmondása szerint lenyomja majd a Nike, Adidas, Under Armour hármast.

A 20 éves Lonzo Ball már most rendelkezik saját cipőmárkával, amiért 495 dollárt (kb. 130 ezer forintot) kérnek el a boltban. Ez világrekord, ebben már kőrözik Michael Jordant és LeBron Jamest.

Néhányan úgy tartják, visszás, amit LaVar a médiában művel, de az eredményességét nem lehet elvitatni. Éveken át sulykolta, hogy a fiai mind a Los Angeles Lakersben fognak játszani, és Lonzo 2017-ben valóban ott kezdi a szezont, miután az egyetemi játékosbörzén (draft) a második helyen választották ki.

Tudom, hogy zseni kell legyek ahhoz, hogy ezt ilyen jól kiterveljem

– mondta fiának draftolása után a boldog édesapa. És tényleg, sikerült. Az előzetes várakozások szerint Lonzo a legesélyesebb arra, hogy az induló szezonban az Év újonca legyen.

Közben pedig otthon pallérozódik a – LaVar szerint – a legkisebb, a legtehetségesebb Ball, LaMelo. Ő még csak 16 éves. A papa – meglepő? – nála már most elkezdte tolni a marketinget – nyáron elindult az első műsoruk is, ahol a Ball-család mindennapjait lehet követni. Kérdés?

Ki állítja meg a Golden State Warriorst?

Ball-család ide, vagy oda, egy dolog biztosnak tűnik; bár az építkezés elkezdődött, tehetséges fiatalokat draftoltak az utóbbi pár évben, a Lakers idén sem lesz tényező, egyelőre semmiképp nem kapaszkodik vissza oda, ahol legutóbb a kétezres évek első évtizedének “aranyéveiben” volt.

Ők biztosan nem fogják megállítani az elmúlt évek legjobb csapatát, a bajnoki címvédő Golden State Warriorst. Kérdés, akkor ki?

A félelmetes oaklandi csapat ugyanis nemhogy gyengült a nyáron, sőt. Aki látta a Minnesota Timberwolves elleni felkészülési meccset Sanghajból, az emlékezhet rá, hogy a harmadik negyed közepén már 100 pont fölött jártak – ergo nagyon élesek a fegyvereik, és itt nem csak a kezdőkről beszélünk.

Nyugodtan várhatja a szezont a Golden State és Steph Curry Getty Images/AFP

A Steph Curry, Klay Thompson, Draymond Green, Kevin Durant négyes idén is oda fog csapni, a kispadról pedig csupa-csupa, rendszerben és csapatban gondolkodó kiegészítő várja, hogy hozzátegyen a játékhoz. A Las Vegas-i fogadóirodáknál magasan a címvédő a legesélyesebb a végső győzelemre, még akkor is, ha a Nyugati konferenciában történt néhány fontosabb csere:

  • a Houston Rockets megszerezte James Harden mellé a liga (egyik) legjobb irányítóját, Chris Pault a Los Angeles Clipperstől,
  • az Oklahoma City Thunder megalkotta saját Nagy Hármasát, miután a jelenlegi MVP, Russell Westbrook mellé odavitték Paul George-ot Indianaból, Carmelo Anthonyt pedig a New York Knicksből,
  • a Minnesota Timberwolves megszerezte Jimmy Butlert a Chicago Bullstól.

Kihívókból tehát azért nem lesz hiány, és akkor még nem beszéltünk a San Antonio Spursről.

Keleten a helyzet csak majdnem változatlan. Idén is LeBron James és a Cleveland Cavaliers a legesélyesebb arra, hogy döntőbe jusson. A csapat magja egyben maradt, viszont a liga egyik legtehetségesebb irányítóját, Kyrie Irvinget elcserélték Bostonba.

LeBron zsinórban nyolcadszor juthat nagydöntőbe, ehhez segítségére lehet a 2011-es MVP, Derrick Rose és országos cimborája, Dwyane Wade is. Mindkét veterán játékost a nyáron szerződtette a Cavaliers. Hogy mennyit tudnak hozzátenni a játékhoz, jó kérdés.

LeBron James összesen a kilencedik döntőjére készül (Fotó: Getty)

Jamesék legnagyobb ellenfele keleten a Boston Celtics lesz. Irving mellett megszerezték Gordon Hawyardot a Utah Jazztől, aki ugyancsak nagy erősítés lehet a már így is jó erőkből álló csapatnak. Nagy csata lehet a két franchise között a végelszámolásnál, a rájátszásban.

Viszont a kelet olyan gyenge, hogy a többi csapatról igazából nincs sok értelme beszélni.

A szezon első meccsét pont a két nagy rivális, a Cleveland Cavaliers és a Boston Celtics játssza. Pikáns lesz, az egyszer biztos. Induljon hát a szezon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik