Pályán kívül

A kosárlabdázók is csatlakoznak a Trump elleni mozgalomhoz

Az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő játékosok és edzők is szeretnének tenni valamit Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének szavai ellen. Trump pénteken nyilvánosan beszélt arról, hogy a észak-amerikai amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő csapatok tulajdonosainak ki kellene rúgniuk azokat a játékosokat, akik a meccsek előtt, a himnusz alatt letérdelnek. Az elnök vasárnap – tovább súlyosbítva a helyzetet – azt írta közösségi oldalán, hogy gyorsan megszűnnének a térdelések, ha válaszul a szurkolók tüntetőleg nem mennének ki a meccsekre.

Kiállunk a játékosaink mellett, ha úgy döntenek, egységesen, egymással összefogva kívánnak fellépni ebben a harcban

– mondta az NBA magyar idő szerint kedd hajnali médianapján Erik Spoelstra, a Miami Heat vezetőedzője.

Trump korábban azzal is kiváltotta az NBA mezőnyének nemtetszését, hogy előbb a bajnok Golden State Warriors egyik legjobbja, Stephen Curry, majd később az egész csapat meghívását visszavonta a Fehér Házba, több mint fél évszázados hagyományt szakítva meg ezzel. Így reagált Curry kijelentésére, aki azt mondta, gondolkozik, hogy elfogadja-e a meghívást.

A kosarasok egyelőre nem tudják, hogyan tiltakozzanak Trump szavai ellen, abban azonban egyetértenek, hogy valamit tenniük kell.

Mindenkinek ki kell vennie ebből a részét, remélem, a liga is támogat bennünket

– mondta a nyáron az Oklahoma City Thunderhöz szerződött Paul George. Hozzátette, szerinte csodálatos, ami az NFL-ben jelenleg történik, mert nemcsak a játékosok mutatják meg az erejüket, hanem a klubtulajdonosok is.

A liga egyik legnagyobb sztárja, LeBron James úgy fogalmazott, hihetetlen, mennyire egységesen állt ki az NFL az ügy mellett, s szerinte a sportot nem lehet arra felhasználni, hogy megosszák vele az embereket.

Nálunk nem számít a méret, a testalkat vagy a faj. A sport úgy hozza össze az embereket, mint semmi más, az országot pedig ők, az emberek irányítják, nem egy személy

Az NFL vasárnapi és hétfői játéknapján egyes csapatok ki sem mentek a himnuszra a meccsük előtt, ahol pedig “időben” kivonultak a pályára, a futballisták többsége térdelt vagy ült, megint más együtteseknél a játékosok összekulcsolt karral jelezték, hogy támogatják egymást és kiállnak társaikért.

A térdelés az előző szezonban kezdett elterjedni a ligában. A színes bőrű játékosok egy része így próbálta kifejezni azt a véleményét, hogy az országban erős rasszizmus tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik