Sport

Botrányok 2016-ban – Krízisben a legmagyarabb sportág

Szarszag terjeng a korábbi magyar sikersportágban – írtuk szeptember végi sportágértékelőnkben. Magyar öttusázó nem jutott Rióban a legjobb tíz közé, ami óriási kudarc a szebb napokat megélt sportágban.

A kormány kiemelt sportági támogatásának köszönhetően nagyjából éviegy milliárd forintból gazdálkodhatott az akkor még Dr. Réczei Géza által irányított elnökség.

Dr. Réczei Géza
Dr. Réczei Géza

A riói ötkarikás játékok után egyértelművé vált: bár az öttusába a korábbi, 2012-es olimpiai felkészüléshez képest nagyjából hatszor annyi pénz ömlik évente, a szakma mégsem sáfárkodott jól a megnövekedett erőforrással. Mondhatni, túl sokba került Marosi Ádám 12., Kovács Sarolta és Demeter Bence 17., illetve Földházi Zsófia 27. helye.

Az öttusa eredménytelensége téma lett a sportvezetés magasabb szintjén, a MOB-ban, sőt, Orbán Viktornál is.

A magyar öttusa fennállása leggyengébb eredményét produkálta a riói olimpián. Nemhogy dobogón nem állt senki, hanem a legjobb 10-ben sem volt magyar. Egy hónappal később, az év legfontosabb utánpótlás-versenyén, a junior világbajnokságon, a megszerezhető 21 éremből elhoztunk egyet. Katasztrófa

mondta a 24.hu-nak Szombathelyi Tamás, az 1980-as moszkvai olimpia ezüstérmese.

A riói játékok után a Magyar Olimpiai Bizottság ízekre szedte Pálvölgyi Miklós szakmai beszámolóját, majd a szövetségi kapitány szóbeli kiegészítéseit követően úgy döntött, újraírásra visszadobja azt. Ilyen, mármint hogy a MOB ne fogadjon el egy olimpiai ciklus utáni értékelést, nem sűrűn fordul elő.

A legfőbb indokként azt jelölték meg, hogy a dolgozatban nyomát sem látták a jövőképnek, ami alapján reális esélyt látnának a sportág megújulására.

Ilyen előzmények után a MÖSZ-közgyűlés december 5-én, 29-22 arányban úgy döntött, elég volt az eddigi elnök munkásságából. Az új vezető Bretz Gyula lett.

bretz-gyula

Az Uvaterv elnök-vezérigazgatója “régi motoros”, korábban a Nemzetközi Öttusa Szövetség kincstárnokaként évekig benne volt a sportág vérkeringésében. Az általános alelnök a sportág egyetlen női olimpiai bajnoka, Vörös Zsuzsanna lett.

Marosi Ádám, a sportág sikert sikerre halmozó képviselője úgy nyilatkozott: ütött a magyar öttusasport utolsó órája. Bretz Gyula ennél derűlátóbb véleménynek adott hangot, azt mondta, időre van szükségük:

Volt egy sikertelen olimpia, de ez előfordult már a világtörténelemben. Azt gondolom, hogy szélesebb bázissal építkezünk, ám az öttusában nem lehet egy-két év alatt sztárokat nevelni – időre van szükségünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik