Belföld

Orbán Viktor: Azt hittem, hogy ismerem a saját országunkat

Orbán Viktor miniszterelnök arra számított, hogy hat aranyat nyernek a magyar sportolók a riói olimpián és azt a hatot mind nők szerzik. Magyarország végül a 12. helyen végzett az éremtáblázaton, nyolc aranyunkból hetet nő sportolók szereztek.

A kormányfő a Blikknek adott nyilatkozatában elmondta,

azt látom, hogy van egy olyan fiatal nemzedék, hogy amikor meg kell mutatni Magyarországot, akkor nem a klasszikus tablófényképek ma már kissé unalmasnak tűnő módján teszi mindezt, hanem modern, interaktív, felvillanyozó módszereket és eszközöket választ.

Orbán Viktor meglepődött az eredményeken, majd hozzátette, azt hitte, hogy ismeri a saját országunkat, de Rióban egy új arcával találkozott Magyarországnak.

Kitért arra is, hogy a nyolc magyar aranyból hetet nők szereztek,

úgyhogy valami baj van velünk, magyar férfiakkal

– mondta a miniszterelnök.

Szerinte minden magyar arany egyszeri és megismételhetetlen, nem tenne köztünk különbséget.

Bízott abban, hogy az öttusázó lányok is érmet szereznek majd, régóta szurkol nekik.

Az öttusát egy méltatlanul elhanyagolt sportágnak látom, holott ez minden sportok atyja, és fáj ezért a szívem. Azt gondolom, hogy a gyermekeinket is az öttusa mentén lehet a legjobban felkészíteni a felnőttélet megpróbáltatásaira, tehertételeire.

– nyilatkozta Orbán.

A női vízilabdások elveszített bronzmeccsén volt kint, de ideje inkább a munkával telik:

Egyfolytában a Nemzetközi Olimpiai Bizottság különböző rendű, rangú és nemzetiségű embereivel tárgyalok folyamatosan és dolgozom, hogy megnyerjem a tetszésüket és bizalmukat a budapesti olimpia javára.

A női kajak négyesek győzelmét is látta, ez volt az első olimpiai arany, amit élőben láthatott.

A miniszterelnök szerint nekünk azt a meggyőződést kell erősítenünk, hogy túlságosan exkluzív klubbá vált az olimpiát rendezni tudó országok és városok köre, így ki vannak belőle olyan városok zárva, amelyek korábban nem voltak: Stockholm, Antwerpen, Helsinki tudott rendezni nagy világversenyeket, olimpiát, most ez nem így van.

Az olimpiai vezetés is érzi, hogy vissza kell adni a világnak az olimpiát, ez nem lehet néhány város kiváltsága, ezért egy jó ütemben és jó pillanatban mutatta meg magát Budapest, mert azok a tervek és azok az új elgondolások, amelyeket most hallunk, olyanok, mintha ránk szabták volna. Pont Magyarországról és éppen Budapestről van szó, amikor arról beszélünk, hogy kétmilliós városoknak, tízmilliós országoknak is esélyt kellene adni, ez szerintem döntő érv. Arról nem beszélve, hogy a történelem is mellettünk szól, mert mégis csak mi vagyunk az egyetlenek az éremtáblázat első tíz helyezettjéből, akinek egyszer sem engedték meg, hogy olimpiát rendezzen.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik