Sport

Visszavonul Besenyei Péter

A Red Bull Air Race egyik legsikeresebb pilótája bejelentette visszavonulását a részben általa életre hívott sorozat idei utolsó futamán - adta hírül a redbull.com.

A magyar pilóta volt az első, 2003-as évad bajnoka és azóta is folyamatosan, tíz évadon keresztül tagja volt a mezőnynek.

A kezdektől a csapat tagja vagyok, ott voltam a Red Bull Air Race életrehívásakor, a döntést, hogy ez az utolsó szezonom, néhány nappal ezelőtt hoztam meg. Szeretnék több időt tölteni a családommal és több air show fellépést vállalni.

Péter a 66. versenye és a 10. szezonja után döntött a visszavonulás mellett, a 2015-ös szezon végeztével. Magyarország egyik legnépszerűbb sportolója ott volt azon néhány ember között, akik kidolgoztál azt a műrepülő versenyt, amit ma Red Bull Air Race-ként ismerünk.

Galéria
Fotó: MTI

A világhír is ezidőtájt köszöntött rá, amikor 2001-ben fejjel lefelé repült át a Lánchíd alatt, a Duna felett.

Ez egy csodálatos rendezvény és nagyon boldog vagyok, hogy ilyen sikeressé vált az évek során. A szívem mindig itt lesz a helyszíneken, de versenyzőként nem állok rajthoz többé.”

Péter hazai futamának is a motorja volt az elmúlt több, mint egy évtizedben. Tíz szezonból nyolcszor látogatott el Budapestre a versenysorozat, megörvendeztetve a Duna partján mindig hatalmas tömeget, ezzel Abu-Dzabival holtversenyben rekorder a magyar helyszín. A Duna feletti pálya start pontja pedig Péter történelmi híd alatti átrepülésének állít emléket minden évben, teljesen egyedivé téve a magyar futamot a versenynaptárban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik