Sport

A nap története: duplaszaltó kerekesszékben

Nem mindennapi akaraterőről tesz tanúbizonyságot a 22 éves Aaron Fotheringham, aki kerekesszékével úgy száguldozik és trükközik, mint mások a gördeszkájukkal.

Amikor a földkerekség két harmada 22, egészségtől kicsattanó embert bámul, amint éppen egy lasztit kergetnek, még akkor is vannak olyan emberi történetek, amelyre az ember felkapja a fejét, megáll egy pillanatra és mélyen, mélyen elgondolkodik.

Aaron Fotheringham sztorija épp ilyen. A 22 éves srác olyan gerincvelő-betegséggel született, amelynek következtében nem tudja használni a lábait. Kerekesszékbe szorult, ám úgy gondolja, piszok gyors tud lenni a lábai nélkül is.

Nyolc éves korában egy gördeszka pályán kezdett gyakorolni, s kitartása odáig vezette, hogy 2010-ben megcsinálta a lehetetlent is, a dupla-hátraszaltót.

„Gyakran mondják: ugyan már, ő kerekesszékben ül… az élete oda van kötve… Ehhez képest életem legjobb pillanata az volt, amikor a duplaszaltóm végén földet értem. Sokáig vagyok a levegőben, és engem ez motivál legjobban.” Egyre csak gyűlnek a repüléssel töltött mérföldjeim és ez feldob – mondta Fotheringham, majd hozzátette, vannak kevésbé élvezetes részei is a trükköknek, például a talajfogás, ami nem egyszerű.

A versenyzés mellett sokat foglalkozik hátrányos helyzetű gyermekekkel, akiket kitartásra és küzdelemre buzdít. Számukra hatalmas példakép. A videóban a 11 éves Luke – aki három évvel ezelőtt veszítette el az egyik lábát – mondja el, mit tanult Fotheringhamtől: „Sose add fel. Ha elesel és megütöd magad, akkor is állj fel és csináld újra.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik