Tiszaörvény, 2017. április 7.
Tiszai halászlé készül a halászlé hungarikummá nyilvánítása alkalmából szervezett rendezvényen a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen 2017. április 7-én. A Hungarikum Bizottság március 21-én a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, valamint a tiszai halászlét.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Poszt ITT

Nagy Bandó: Hypós halászlé a Szamosnál

Nagy Bandó András
Nagy Bandó András

2017. 07. 31. 10:43

Trutyi jön a folyón. Vizes vélemény.
Korábban a témában:

Már megint folyón át kapjuk a trutyit!… Én még mindig a vizes vébén szereplő magyarok szereplését dolgozom föl, sikereiket és kudarcként megélt szereplésüket, a vébé dicséretes szervezését, a helyszínen szurkolók boldogságát, egyvégtében „vízben gondolkodom és úszom”, és közben eljő a hétfő, és újra hétköznapinak nem nevezhető dolgok borzolják a kedélyemet. Most például a Szamos szennyezettsége, szennyezése, mely kísértetiesen emlékeztet az 1996-os tiszai szennyezésre, és mint tudjuk, a Szamosban megjelent trutyiból egy kicsinyke a Tiszába is jut.

Huszonegy éve az Esmeralda nevű romániai vállalat öntött nyakon bennünket egy sajátos vegyülékkel. Az sem maradt reakció nélkül, mondtam a magamét, a sajátos vegyülékhez igazodva sajátosan, a humor eszközeivel.

Mostanában gyakran hallom vissza, hol az egyik, hol a másik hajdani írásomról, kabaréban elhangzott monológomról, hogy aktuális maradt, amire büszke is lehetnék, ehelyett inkább szomorúsággal és kesergéssel nyugtázom, főként most, a szagossá lett Szamosról szóló híreket hallva.

Azt remélem, hathatós intézkedések történnek „odaát”, és ha ehhez a hajdani írásom is hozzásegít, ide idézem. Már csak egyre vágyom: hogy két évtized múlva veszítse már végre aktualitását, közös örömünkre és megnyugvásunkra.

Bográcsos tiszai halászlé

Hozzávalók:

1 db másfél-kétkilós élő (!) ponty, fél kiló keszeg, néhány kárász, törpeharcsa, és jó ízt adhat még egy méretes elpilledt busa is. Ezeken fölül: 2 fej vöröshagyma, 2 db zöldpaprika, 2 darab paradicsom, 3 db cseresznyepaprika, 10 deka őrölt pirospaprika, kevéske só, ízlés szerint, 2 evőkanál vegeta, valamint egyéb speciális fűszerek, vegyszerek, fertőtlenítő és tisztítószerek, legvégül pedig különféle nyugtató gyógyszerek.

Elkészítése:

A Tisza vizén úszó, részben már megfagyott halat addig fojtogatjuk, míg a román állatvédők az ottani lapokban meg nem írják. A kiszemelt halat és az egyéb adalékhalakat egy napon keresztül Tisza-parti kénes iszapban pácoljuk, végül pedig az iszapot lemosva állni hagyjuk.

A halakat lehetőleg jól zárjuk el a gyerekek elől!

Tüzet rakunk a Tisza árterében, és a folyó vizében jól átsúrolt bográcsot lábakra akasztjuk. Még a halak érintése előtt húzzunk gumikesztyűt, és ha csak lehet, használjunk szájmaszkot!

A megszákolt halakat alaposan megtisztítjuk Domestosszal, a málladozó pikkelyeket ujjheggyel ledörzsöljük a hal foszladozó testéről, a szákot pedig minél előbb égessük el a bogrács tüzénél.

Éles késsel hasukon bontjuk a halakat, kikaparjuk a még meglévő belsőségeket, használat után pedig a kést jó messzire eldobjuk.

Az ikráról vagy a haltejről vízkőoldóval leöblítjük a nehézfémeket, és kevéske klór hozzáadásával különválasztjuk a kadmiumot, a cinket, az ólmot és kivágjuk a rezet. Ezután a folyó vizével legalább kétszer átmossuk, majd negyedórán át vegetás hypóban és nitro-benzolban pácoljuk.

Amikor a kopoltyú is kifehéredett, a lemállott halfejeket a bográcsba tesszük, és jó messziről mellédobjuk az ekkorra már zöldesen foszforeszkáló apróhalakat, majd a Tisza vizével felöntjük, hozzáadva két Hyperol tablettát és egy evőkanálnyi ammónia-kloridot.

Mindezt addig főzzük, amíg az apróhalak fel nem jönnek a víz színére, aztán betesszük a felkarikázott hagymát, rálöttyintünk egy evőkanálnyi Ultrát, és egy rottyanás után elkeverjük benne a pirospaprikát, a fokhagymagerezdeket és a Hypermangánt.

Mostantól kezdve lassú tűzön főzzük, és amikor a fokhagyma megkékül, beledobunk egy szem Neomagnolt. Rövid főzés után hozzáadjuk a paradicsomot és a karikára vágott zöldpaprikát, rászórjuk a rézgálicot, ízlés szerint felöntjük sósavval, majd pedig a forrásban lévő lébe eresztjük a foszlásnak indult halszeleteket. Carbo activatust, pár szem széntablettát, Ridolt és Demalgont teszünk az asztalra, kis táblácskát állítunk mellé: „Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezze meg orvosát, gyógyszerészét!”, majd asztalhoz ültetjük az Esmeralda nevű cég tulajdonosait, és forrón tálaljuk.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

PARKES, AUSTRALIA - JANUARY 12:  Elvis impersonator Dean Vegas prepares to go onstage at the Parkes Leagues Club during the Parkes Elvis Festival January 12, 2007 in Parkes, Australia. The festival, now in it's 15th year is expected to draw over 6,000 people to the small country town for the event. For one weekend every year, Parkes is innundated with Elvis fans, impersonators and performers from around the world. This year's festival will mark the 30th anniversary of the death of Elvis Presley.  (Photo by Ian Waldie/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.