Otthon

Így néz ki álmaink bambuszháza

Mintha mesébe csöppentünk volna.

Az elmúlt években nagy figyelmet fordítottak a bambuszra, mint fenntartható és sokoldalú építőanyagra Indonéziában. Bali szigetén, a Gunung Agung hegységében található ez a Pazar bambuszház, melyet a Jarmil Lhoták-Alena Fibichová cseh építész duó álmodott meg és épített fel.

800 méterrel a tengerszint felett, egy csendesen csordogáló folyócska partján, a festői rizsföldek közelében a házban pihenők élvezhetik a balinéz vidék tökéletes nyugalmát.

A Hideout Bali Hut projekt megvalósítása során csak a környező falvakban betakarított bambuszt használtak, mert az időjárási viszonyok miatt az itteni bambuszvessző alacsonyabb cukortartalmú, ami nagyobb sűrűséget és tartósságot eredményez.

Az építkezés megkezdése előtt a bambuszt nem toxikus anyagokkal, hanem füsttel tartósították, hogy ezzel is növeljék hosszú élettartamát.

A nyeregtetős, nádfedeles ház és sok nyitott térrel olvad környezetébe. A bambuszfalakat hat oszlop tartja és fogja össze, formája pedig tökéletes lehetőséget biztosított a különleges formájú ablakok elhelyezésére.

A ház mellett gyönyörű külső zuhanyzó hűsíti az embert, mely a trópusi időjárásnak köszönhetően egész évben használható.

Ezen ismertetőjelek mentén nyugodtan kijelenthetjük, hogy bizony ez sokunk bambuszból készült álomháza. Ha a videót is megnézzük, akkor biztosan tovább erősödik érzésünk:

Via

Ajánlott videó

Olvasói sztorik