Otthon

Kertünk hűsítő oázisa, avagy a látványos csobogók kialakításának praktikái

24.hu
24.hu

2017. 06. 21. 08:20

Egyéni elképzelések, kreatív megoldások és lenyűgöző végeredmény.
Korábban a témában:

Gyönyörű csobogók, csörgedező patakok és tavak, mind a nyári kertek ékei. Virágokkal, trópusi növényekkel díszítettek, különböző anyagokkal és stílusokkal kialakított sarkok, amik részei lehetnek álmaink kertjének. Merítsünk ötletet, és valósítsuk meg kerti csobogónk netovábbját.

A természet hangjai és a víz csobogása a harmónia és a nyugalom oázisává  varázsolja kertünket. A legtöbb kerti csobogó egyéni elképzelések alapján és kreatív megoldásokkal valósul meg, így a végeredmény is csak lenyűgöző lehet.  A nagyobb, drámai hatású csobogóktól kezdve, a tavakon át, a lágyan csörgedező vízesésekig bármi megvalósíthat. Csak a kreativitásunk szab határt.

Megtervezésénél néhány szempontot vegyünk figyelembe. A kertben lévő tavat, vagy csobogót napsütéses helyre tervezzük, így a víztükrön megcsillanó fények fokozzák a szép látványt. Ugyanakkor néhány örökzöld, és az általuk nyújtott árnyék mindenképp szükséges. Az a legoptimálisabb, ha a víz felszínének 30%-a árnyékolt.

Csobogónknál többféle szegélyt is kialakíthatunk

Sziklás: ez esetben nagy méretű sziklákat használjunk, melyek képesek megtartani a külső föld nyomását.
Kavicsos: kialakítására a különböző méretű görgeteg kövek a legalkalmasabbak. Figyeljünk arra, hogy a kövek mérete bentről kifele növekedjék.
Köves: az egyik legstabilabb szegély építési mód, melyeket akár betonba is ágyazhatunk.
Füves: az egyik legtermészetesebb szegélyépítési mód. Arra kell figyelni, hogy megépítésekor a föld ne tudjon bemosódni a tóba.Ennek érdekében javasolt egy rejtett szegél építése a tó széle és a gyep közötti határvonalra.

Legnépszerűbb kerti vízesés típusok

Sziklás

A szikla méretét mindenképp az adott terület méretéhez igazítsuk. Túl nagyot ne tervezzünk kis területre, és viszont sem szerencsés.

Hot tropical swimming pool at resort with waterfall feature and reclining chairs on the patio with turquiose water

Lépcsőzetes

A víz lépcsőkön tört áramlását teszi lehetővé. Ehhez a vízeséshez gondos kerttervezésre van szükség, a megfelelő növények kiválasztásával és elhelyezésével bámulatos hatást kelt.

Virágzó növényekkel övezett

Virágzó pompában lévő növényekkel valóságos oázist varázsolhatunk. Ebben az esetben nem csupán a virágok fajtájára, hanem színükre és virágzási idejükre is érdemes odafigyelni. A végeredmény magáért beszél.

Csobogó medencével, tóval

Ez a megoldás lehet  pihenő sarok, kifejezetten a  csendes elmélkedéseink helyszíne, ahol a lezúduló  víz hangjaiban is megtalálhatjuk a nyugalmunkat.

Modern

A letisztult, finom  vonalakkal a modern vízesések látványosak és biztosan  meghatározó elemei lesznek a kertnek.

Vízesés a medencében

Kiváló módja, hogy izgalmasabbá tegyük a medencés élményeket.  A gyerekek és a felnőttek egyaránt szeretnek úszni és játszani a vízesés alatt, így hát ezzel a választással lehetetlen mellé lőni.

Pool with a waterfall in a resort

Lágy esésű

Ezen megoldások kialakításásnál fontos, hogy lapos köveket használjunk, de lehetőleg minél kisebb legyen a szintkülönbség. A végeredmény olyan lesz, mint egy műalkotás. Lenyűgöző látványt nyújt és nyugodt hangulatot áraszt.

És a ráadás

Decorative koi pond in a garden

Fotók forrása: designing idea

Szerző: Horváth Rita

Újdonság a kiskertekben: fahasábból és rönkfából készült kerítések, térelválasztók
Ha az újszerű megoldások hívei vagyunk, akkor ezekbe a térelválasztókba biztos, hogy beleszerelmesedünk.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Velence, 2018. szeptember 12.
Lázár János érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére egy velencei szállodába 2018. szeptember 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.