Média

Bejegyezték Mészáros Lőrinc médiacégének átalakulását

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2017. 10. 17. 14:42

Október végétől olvad be a Pannon Lapok Társasága (PLT) a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Mediaworksbe.
Korábban a témában:

Október 31-i hatállyal bejegyezte a cégbíróság a dunántúli napilapokat megjelentető Pannon Lapok Társasága (PLT) beolvadását a Mediaworks Hungary Zrt.-be, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester legnagyobb médiavállalkozásába – derül ki az Opten cégadatbázisából.

A fúzió során a PLT-n kívül ugyancsak beolvad a Mediaworksbe a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft., valamint a PRIMUS Népszabadság Média Képviseleti Kft. is.

Az 1992-ben létrejött Pannon Lapok Társasága adja ki egyebek mellett a Dunaújvárosi Hírlapot, a Fejér Megyei Hírlapot, a veszprémi Naplót, a Vas Népét és a Zalai Hírlap című megyei lapokat. A Mediaworkshöz olyan országos napilapok tartoznak mint a Nemzeti Sport és a Világgazdaság, de ők adnak ki számos helyi lapot – a Somogyi Hírlapot, a Heves megyei Hírlapot, az Új Néplapot, a Dunántúli Naplót, a Petőfi Népét, a Békés Megyei Hírlapot és a Tolnai Népújságot -, valamint számos női magazint, például a Fanny-t, az Édes Életet, a Lakáskultúrát, de például a Menedzser Magazin című üzleti magazin is a kormányközeli médiavállalkozásé. A Mediaworks volt tavaly októberig a Népszabadságnak is a kiadója.

A 2014-ben megalakult Mediaworks Hungary Zrt. 2016-ban 11,39 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami a 2015-ös 912,8 és a 2014-es 121 millió forinthoz képest jelentős növekedés, a cég ugyanakkor 2,4 milliárd forint veszteséget produkált adózás után tavaly, holott 2015-ben és 2014-ben még nyereségesen működött: 2015-ben 456 millió, 2014-ben 72,8 millió forint profitot mutattak ki. A Mediaworksbe beolvadó Pannon Lapok Társaságának tavaly 7,9 milliárd forint árbevétele és 282 millió forint nyeresége volt adózás után. Egy évvel korábban hasonló nagyságú árbevétel mellett 593 millió forint profitjuk volt.

A Pannon Lapok Társaságát 2016 szeptemberében vásárolta meg a Mediaworks, mely mindössze néhány nappal később Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a korábbi tulajdonostól, az osztrák Heinrich Pecinától. A Népszabadság hóhérjaként is ismert Heinrich Pecina idén júliusban visszatért a magyar médiapiacra, amikor a Russmedia kiadót megvásárolta, mely azóta Inform Media néven működik. Az Inform Mediához a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország tartozik. A megyei lappiac maradéka Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz, a TV2 és a Rádió 1 tulajdonosához került, aki szeptember végén megvásárolta Lapcom kiadót. A Lapcomhoz tartozik a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld.

Már Matolcsy fia a vezérigazgató az Origónál
Matolcsy Ádám már igen, Száraz István már nem vezérigazgatója a New Wave Media Groupnak. A nyáron bejelentett tulajdonosváltásnak viszont továbbra sincs nyoma a médiavállalatnál.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Mediaworks tulajdonosa. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.