Média

A Népszabadság bezárójához köthető cég megvette a Russmedia lapjait

Heinrich Pecina
Heinrich Pecina

Mától az Orbán Viktorral is üzletelő, a Népszabadságot is bezáró osztrák pénzemberhez, Henrich Pecinához köthető új cégé a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország című megyei napilap – derül ki a Szabolcsi Hír oldaláról, továbbá a HírTV tudósításából.

A Russmedia július 31-én adta el a teljes nyomtatott média üzletágát, azaz a Hajdú-bihari Naplót, az Észak-Magyarországot és a Kelet-Magyarországot a Media Development Management Kft.-nek. Ez az a kft., melyről már idén májusban is hallani lehetett, és amely szinte bizonyosan Henrich Pecina üzleti érdekeltsége.

Magyar médiacéget alapít a Népszabadságot bezárató, Orbánnal üzletelő osztrák
Az új cég napilapkiadással foglalkozik és erősen kötődik Heinrich Pecinához, a Mediaworks volt tulajdonosához, akiről úgy hírlik, megvenné a Russmediát, a kelet-magyarországi meghatározó médiavállalatot.

A szabolcsihir.hu azt is írja, hogy a tranzakciót megelőző tárgyalások mindvégig Bécsben zajlottak, a vételár pedig 10 milliárd forint körül lehetett. Hozzáteszik, a Russmedia további feladata a cég online részlegének fejlesztése. A lapkiadó ügyvezetője, Fodor István a helyén maradt.

A szabolcsihir.hu megemlítette, a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (MATESZ) adatai szerint naponta a Naplóból 32 ezer, az Északból 35 ezer, a Keletből 38 ezer példányt nyomtatnak.

A digitális piacra fókuszál a jövőben a Russmedia

A tulajdonosváltás tényét és azt, hogy a jövőben a Rusmedia a digitális piacra kíván fókuszálni, időközben a Russmedia honlapján közzétett német nyelvű közleményben is bejelentették. Jelezték: a Russmedia az elkövetkező öt évben 100 millió euró körüli összeget fordít a digitális piacon való növekedésre. Az eladást azzal magyarázták, hogy a nemzetközi és regionális digitális részlegre helyezik át a hangsúlyt. A közleményből az is kiderül, hogy a Russmedia két romániai lapját, a Jurnal Aradean és a Jurnal Bihorean című sajtótermékeket is megvette a Media Development Management Kft. (Frissítés: Kiderült, hogy a Russmedia a megyei hírportáljait is eladta a Pecinával összefüggésbe hozható kft.-nek.)

Azt is írják, hogy a lapokat felvásárló új tulajdonos – a Media Development, mely a CPS Investment Services AG leányvállalata -, folytatni kívánja a lapok megjelentetését.

Idézik Fodor Istvánt, a Russmedia vezetőjét is:

Örülök az új kihívásoknak és a fejlődési lehetőségeknek, amelyekről a nyár végeztével sajtótájékoztatón fogok részletesen beszámolni.

Pecina bezárta a Népszabadságot, aztán továbbpasszolta a Mediaworks kiadót Mészáros Lőrincnek

A Russmedia megyei lapját megvásárló kft.-vel összefüggésbe hozható Henrich Pecina tavaly októberben záratta be az akkor még az ő érdekeltségei közé tartozó Mediaworks kiadóhoz tartozó Népszabadságot. A Mediaworks nem sokkal később Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester-nagyvállalkozó médiavállalatához került. A Mediaworkshöz tartozik a Világgazdaságon és a Nemzeti Sporton, valamint több magazinon kívül a magyarországi megyei lapok többsége is.

A Nógrád Hírcentrum tulajdonolta Nógrád Megyei Hírlap még tartotta magát egy ideig, de július elején kiderült, az is Mészároshoz és a Mediaworkshöz került. Ezenkívül épp most vásárolja fel a megyei lappiacon és a bulvárnapilap-piacon egyaránt jelentős piaci szereplőnek számító Lapcomot, illetve a hozzá tartozó Borsot, Kisalföldöt és a Délmagyarországot Andy Vajna új kft.-je

Hallgat a Médiatanács Vajnáról és a Borsról
Megkérdeztük a Médiatanácsot, miért nem adtak tájékoztatást a szokott módon a múlt heti ülésükön született határozatokról, illetve arról, hogy engedélyezték-e a kormánybiztosnak, hogy megvegye a Bors kiadóját.

A Russmedia és a Lapcom felvásárlásával  a teljes magyar megyei napilappiac, azaz mind a 18 megyei lap a Fideszhez közeli üzleti körök tulajdonába kerül.

Így kapcsolható Pecinához a Media Development Management

A Russmedia lapjait megvásárló Media Development Management Kft.  (MDM) tulajdonosa egy ciprusi cég, a ciprusi CPS Trading & Investments Cyprus Limited. Az MDM megalapításakor a jogi képviseletet épp az a Horváth és Társai Ügyvédi Iroda látja el, amely korábban a Mediaworks és Pecina egyes ügyeit is intézte. Sőt a kft. székhelye is a Csörsz utcában, az ügyvédi iroda címén található. A Media Development Management Kft. 3 millió forint alaptőkével jön létre, ügyvezetője a limassoli Maria Kitromilidou. A ciprusi CPS korábbi neve is árulkodó, mivel az egy idén márciusi névváltásig VCP volt. A VCP pedig Heinrich Pecina központi cégének, a Vienna Capital Partnersnek a rövidítése. A ciprusi CPS már szerepelt a Népszabadság-történetben, a kiadó Mediaworks Zrt. (amely most már a Mészáros Lőrinc-féle Opimus Press Zrt.-é) gazdája a bécsi QDW Beteilingungen GmbH volt, amelyet a vezető magyar közéleti napilap bezárása előtt a limassoli társaság nevére írattak. Az ugyanakkor tisztázatlan, hogy a céglánc másik végén ki az igazi tulajdonos most, Pecina-e még, vagy netán már tovább is adta a ciprusi céget valakinek, aki magyarországi napilap-felvásárlást készít elő.

Frissítés: A témáról azt írja a HVG, hogy az MDM az MKB Bank hiteléből tudta felvásárolni a Russmedia lapjait. Az MDM ügyvezetője egyébként Maria Kitromilidou lett.

Kiemelt kép: Heinrich Pecina, a Népszabadság bezárója

Ajánlott videó

Olvasói sztorik