Média

Létrejött a nagy magyar médiafúzió: új kézben a megyei lappiac

mediaworks
mediaworks
A Mediaworks tudatta, hogy a szükséges hatósági engedélyek birtokában pénteken tulajdonosává vált a Pannon Lapok Társasága (PLT) cégnek. Ez nagyban átrajzolja a magyar médiapiacot, mivel a Mediaworks kikerülhetetlenné válik a megyei lapok piacán.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyével a Mediaworks Hungary Zrt. a mai napon megvásárolta a Pannon Lapok Társasága Kft.t  (PLT) – közölte a Heinrich Pecina osztrák üzletember tulajdonában lévő Vienna Capital Partners (VCP) magyarországi leányvállalata, a Mediaworks pénteken.

A PLT és a Mediaworks fúzióját követően egy közel 25 milliárdos árbevételű és csaknem 1150 munkavállalót foglalkoztató médiabirodalom jön létre. A felvásárlással létrejött új csoport tizenkét megyében (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Fejér, Vas, Veszprém, Zala) van jelen megyei lapokkal. A Mediaworks emellett három országos napilapot (Nemzeti Sport, Világgazdaság, Népszabadság) ad ki, valamint több magazin és több digitális médiatermék tulajdonosa. A megyei lapok adják majd a csoport legnagyobb bevételi forrását, annak több mint 50 százalékát. A mai naptól kezdve a PLT- Mediaworks Lapok eladott példányszámának körülbelül 75 százalékát a megyei lapok teszik majd ki.

A Pannon Lapok Társasága felvásárlására irányuló, a hazai médiaviszonyokat jelentősen befolyásoló ügyletet a Mediaworks idén július 5-én jelentette be a nyilvánosságnak, ezt követően viszonylag gyorsan, idén augusztusra meg is szerezték a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), majd a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyét.

A Mediaworks a PLT-t egyébként attól az Ost Holding GmbH-tól vásárolta meg, mely a korábban a HVG-t is tulajdonló, de a magyar piacról végül kivonuló Funke/WAZ német médiavállalat leányvállalata.

A Ringier-Axel Springer fúzió oldalvizén jött létre jött létre a Mediaworks

A Mediaworks-cég 2014 októberében jött létre egy meglehetősen összetett felvásárlási folyamat végén. Korábban ugyanis a GVH  megakadályozta, hogy a Ringier és az Axel Springer médiacsoportok Magyarországon is egyesüljenek, ám mivel egyes termékeket az újonnan létrehozott Mediaworks tőlük megvásárolt, már nem volt versenyjogi akadálya a Ringier és az Axel Springer magyarországi egyesülésének, ekkor jött létre a Ringier Axel Springer (RAS) Magyarország, amely főleg a bulvárportfólióját tartotta meg, többek között a Blikket és a Kiskegyedet. A GVH-jóváhagyás után a Vienna Capital Partners (VCP) létrehozta a Mediaworks Hungary-t és megvásárolta a magyarországi Ringier és Axel Springer érdekeltségek jelentős részét, a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot, a Világgazdaságot és több más médiaterméket, illetve leányvállalatot.

A végén a Mediaworksöt is megveszik?

A sajtóban korábban több találgatás is megjelent azzal kapcsolatban, hogy a most vásárlóként szereplő Mediaworksöt is felvásárolnák: ez ügyben vásárlóként Mészáros Lőrinc felcsúti polgármestert, illetve a Duna Aszfalt leánycégét is emlegették pletykaként a piacon. A Mediaworks több hónapig nem szólalt meg az ügyben, ám végül tagadta, hogy erről tárgyaltak volna. A Mediaworks anyavállalata, a VCP, illetve Heinrich Pecina, aki a Mediaworks eladásáról ténylegesen döntéseket hozhatna, mostanáig viszont nem szólalt meg az ügyben, pedig a 24.hu több kérdést is küldött neki.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik