Média

Újra dolgozik az újságíró, akit Orbán szóvivője kidobott egy sajtótájékoztatóról

Halmai Katalin - fotó: Facebook
Halmai Katalin - fotó: Facebook
Ismét Brüsszelből tudósíthat az a Halmai Katalin, akit korábban Havasi Bertalan botrányos körülmények között kizavart Orbán Viktor sajtótájékoztatójáról, holott érvényes regisztrációval rendelkezett.

A Vasárnapi Hírek külső rendszeres szerzőjeként helyezkedett el nemrégiben Halmai Katalin – erősítette meg megkeresésünkre az érintett, aki azt is elmondta, főleg brüsszeli tudósításokat ír ezután is.

Halmai Katalin volt az az újságíró, akit Havasi Bertalan miniszterelnöki szóvivő botrányos körülmények között tavaly decemberben megakadályozott, hogy részt vehessen Orbán Viktor kormányfő brüsszeli sajtótájékoztatóján, és ott nyilvánosan kérdéseket tegyen fel. Pedig Halmai, aki nem sokkal az esetet megelőzően bezárt Népszabadság egyik újságírója volt, érvényes regisztrációval rendelkezett az eseményre. Halmai úgy gondolta, hogy ugyan a lapja akkoriban – 60 éves működését befejezve – már nem jelenhetett meg, de neki akkor is feladata a nyilvánosság tájékoztatása legalább az internetes médián keresztül, amikor épp a lapját kihúzzák a lába alól, illetve valószínűleg azt is remélte, majd átveszi a cikkét egy arra igényt tartó médium.

Havasi Bertalan azonban azzal az indokkal küldte ki a teremből az újságírót, hogy ha minden bloggert beengedne, akkor nem lenne elegendő a terem kapacitása, aminek némiképp ellentmondott, hogy a teremben bőségesen lett volna még férőhely, és az is ellentmondott ennek, hogy egy miniszterelnöki szóvivőnek egy kisebb elérésű internetes médiumnak is biztosítania kellene a kérdezés és a tudósítás jogát. Mivel az eseményt előzetes regisztrációhoz kötötték, a létszámot és a szükséges teremkapacitási igényt meg lehetett becsülni előre.

“Soros Györgyöt képviselte”

Ráadásul miután Halmai végül Havasi szóvivő miatt kénytelen volt távozni, és ezzel megakadályozták a tudósításban, a Klubrádió helyszíni tudósítója, Nemes Gábor nyilvánosan feltett újságírói kérdéssel állt ki a hoppon maradt újságírótársa mellett, többek között azt kérdezte, látni-e helyproblémákat a teremben, illetve sérelmezte, hogy így bánnak manapság az újságírókkal. A botrány ellenére Orbán a kitessékelt újságírót a háta mögött még Soros György képviselőjének is nevezte a sajtótájékoztatón, majd a jelenlévő kamerák felvételei alapján jól elkacarászott a saját kijelentésén. Végül azonban a miniszterelnök a felháborodás hatására, de már csak a sajtótájékoztatót követően a HírTV kamerája szerint visszakérette Halmait a szóvivővel – de csak “mint magyar állampolgárt” – egy találkozóra.

Berci, nem akarod ezt a népszabadságost behívni?

Halmai Katalinnal ezek után tudomásunk szerint a magyar médiapiac aktuális helyzetéről beszélgettek.

Az ügyben egyébként Halmai – aki a Népszabadság tavaly októberi bezárása után szónoka volt egy brüsszeli demonstrációnak, ahol azt hangoztatta, hogy a lapot nem üzleti okok miatt zárták be – végül tudomásunk szerint nem tett hivatalos panaszt, amiért Havasi valamiért úgy gondolta, neki joga van eldönteni, hogy kinek szabad tudósítania a nyilvánosságot, és kinek nem.

Bár Halmai inkább hagyta a csudába az egészet, és ezek szerint inkább arra fordította a kapacitásait, hogy új munkahelyet keressen magának egy még talpon lévő szerkesztőségben, az eset újból arra világított rá, hogy Magyarországon sokszor nem veszik figyelembe, hogy bárkinek joga van újságcikket, blogbejegyzést írni, ha ehhez talál magának bármilyen felületet. Ez ugyan az alaptörvényből, a szólás szabadságából levezethető állampolgári alapjog, sokszor mégis megpróbálják megakadályozni a szabadúszóként dolgozó újságírókat és bloggereket, hogy szabadon végezhessék munkájukat. Igaz, sokszor a jelentős ismertségű médiumok sincsenek könnyű helyzetben, elég csak a különböző szerkesztőségek parlamenti kitiltására gondolni, amivel politikusok meg tudják akadályozni, hogy közügyekről első kézből tudjanak az érintettek beszámolni. Ilyen kitiltásnak most is részese a 444.hu, melynek kollektíváját teljes egészében zárták ki az Országházból, de korábban például az Indexet, az RTL Híradót, a hvg.hu-t és a 24.hu egyes munkatársait is nehéz helyzetbe hozták már így.

(Kiemelt kép: Halmai Katalin, az Orbán Viktor sajtótájékoztatójáról elküldött újságíró – fotó: Facebook)

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik