A TV2 székháza
Média

5 milliárd forint veszteség az állami hitelekből működő TV2-nél

Szalay Dániel
Szalay Dániel

2016. 05. 27. 10:08

Hiába növelte árbevételét az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonába került TV2 Média Csoport Kft., a társaság most közzétett mérlegadatai egyáltalán nem kecsegtetőek, megtízszereződtek a veszteségek, ráadásul meglehetősen magas a társaság eladósodottsága.
Korábban a témában:

Mínusz 5 milliárd 504 millió 702 ezer forint. Ekkora mérleg szerinti eredménnyel, vagyis jókora veszteséggel zárta a mérlegbeszámolója alapján a 2015-ös pénzügyi évet Andy Vajna televíziója. A társaság működésének kedvezőtlen irányú elmozdulását mutatja, hogy 2014-ben a cég vesztesége még csak 524 millió forint volt, vagyis egy év alatt több mint tízszeresére ugrottak a mínuszok.

Ismert, hogy a TV2-t Andy Vajna kormánybiztos részben állami hitelekből tudta megvásárolni, majd az üzemeltetéshez is több alkalommal állami hiteleket kapott.

Részben emiatt a TV2 Média Csoport 2015 végére nagyon jelentős mértékben eladósodott, 16,7 milliárd forint kötelezettsége volt a beszámoló szerint. 

Ráadásul a társaság saját tőkéje az az egy évvel korábbi 5,511 milliárddal szemben 7,1 millióra olvadt, az idegen tőke részaránya (a kötelezettségek és a mérleg főösszeg hányadosa) 90,67 százalékra ugrott a korábbi 66,84 százalékról, míg a társaság tőkeerőssége (a saját tőke és az összes forrás aránya) mindössze 0,04 százalék lett, pedig korábban ez a mutató még 24,43 százalék volt. A felsoroltak miatt szinte borítékolható, hogy előbb-utóbb tőkeemelésre is szükség lesz, ha csak nem következik be radikálisan pozitív fordulat a társaságnál.

Pedig az eredménykimutatás alapján egyébként a TV2 – részben az állami hirdetéseknek is köszönhetően – jelentősen növelni tudta nettó árbevételét: 9,6 milliárd forintról 18,3 milliárd forintra.

Ugyanakkor például több mint duplájára nőttek a tévétársaság anyagjellegű ráfordításai (4,9 milliárdról 11,5 milliárdra), és nőttek a személyi költségek is. A bérköltségek szintén megduplázódtak: 2015-ben 2,3 milliárd forint ment el bérre, míg az előző évben ugyanez csak 1,1 milliárd forint volt. A veszteségeket az is növelte, hogy a társaságnál 2015-re 5,4 milliárd forint értékcsökkenési leírás történt, ami több mint duplája a 2014. évi 2,6 milliárd forintnak.

A társaság egyébként 2014-ben még 8,1 milliárd forint értékben rendelkezett filmjogokkal, 2015-ben ezek értéke 7,9 milliárdot tett ki. A vásárolt külső gyártású produkciók értéke 2015-ben 4,7 milliárd forint volt, saját gyártású produkciókra (például tehetségkutató műsorok) 8 milliárd forint ment el.

A kiegészítő mellékletből az is kitűnik, hogy a kft. 593 millió forint reklámadót fizetett.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.