Kultúra

Életveszélyessé vált darabokat szedtek le egy százéves pesti ház homlokzatáról

Alig néhány lépésnyire a Világörökség részét képező Andrássy úttól – és ez már nem az első eset.

Az ittlakunk terézvárosi aloldalán bukkant fel nemrég a hír, miszerint

az Aradi utcát lezárták a Csengery és a Vörösmarty utca közötti szakaszon, mert alpinosok szedik le az egyik homlokzatról azokat a darabokat, amik már életveszélyesek.

A környéken sajnos korántsem ez az első hasonló eset, hiszen az önkormányzati tulajdonú épületek teljes felújítására, illetve karbantartására sokszor nincs pénz: így például az innen alig néhány saroknyira álló Piatschek-bérházra sem, bár az Aradi utcán végigsétálva – igaz, néhány esetben egyáltalán nem az önkormányzat költségén, hanem egy ingatlanbefektető emeletráépítésének velejárójaként újjászületett – pozitív példákkal is találkozhatunk.

Fotó: ittlakunk.hu
Fotó: ittlakunk.hu

A mai apró átalakítást elszenvedő, háromemeletes Aradi utca 22. egyébként a terézvárosi helyi utcaképi védelem alá vont épületek egyike, és immár százhat éve dacol az elemekkel.

Ez szép idő, abban viszont egészen biztosak vagyunk, hogy a legendás Deep hanglemezboltnak is otthont adó, Pártos Ödön zeneszerző gyerekkorának helyszínéül szolgáló épület tervezője, a századfordulón fontos szerepet játszó Schweiger Gyula sosem hitte volna, hogy az épülete valaha is ilyen állapotban fogadja majd a lakókat, és figyeli az előtte elhaladókat.

2006-ban már úgy tűnt, három éven belül elvégzik a ház födémjeinek fokozatos cseréjét, majd az üres lakások új bérlőkhöz jutnak, de a helyzet sajnos nem rendeződött ilyen korán – egy 2013. augusztusi előterjesztés szerint ugyanis

a szükségesség függvényében folyamatosan haladnak a veszélyes födémek, födémszakaszok megerősítésének munkáival. Ezen munkálatok elvégzése sürgőssé vált tekintve, hogy a födémek megerősítése nélkül nem végezhető el a kötelező strang csere, ami az épület egyik fő veszélyforrását hivatott megszüntetni.

Reméljük, a helyzet nemsokára rendeződik, és az épület újra a régi fényében ragyog majd. A közelben viszont még mindig ideiglenes tetővel, szörnyű állapotban mered az ég felé a három évvel ezelőtt kiégett Andrássy út 83-85

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik