Kultúra

Életveszélyessé vált darabokat szedtek le egy százéves pesti ház homlokzatáról

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2017. 07. 17. 16:38

Alig néhány lépésnyire a Világörökség részét képező Andrássy úttól – és ez már nem az első eset.
Korábban a témában:

Az ittlakunk terézvárosi aloldalán bukkant fel nemrég a hír, miszerint

az Aradi utcát lezárták a Csengery és a Vörösmarty utca közötti szakaszon, mert alpinosok szedik le az egyik homlokzatról azokat a darabokat, amik már életveszélyesek.

A környéken sajnos korántsem ez az első hasonló eset, hiszen az önkormányzati tulajdonú épületek teljes felújítására, illetve karbantartására sokszor nincs pénz: így például az innen alig néhány saroknyira álló Piatschek-bérházra sem, bár az Aradi utcán végigsétálva – igaz, néhány esetben egyáltalán nem az önkormányzat költségén, hanem egy ingatlanbefektető emeletráépítésének velejárójaként újjászületett – pozitív példákkal is találkozhatunk.

Fotó: ittlakunk.hu
Fotó: ittlakunk.hu

A mai apró átalakítást elszenvedő, háromemeletes Aradi utca 22. egyébként a terézvárosi helyi utcaképi védelem alá vont épületek egyike, és immár százhat éve dacol az elemekkel.

Ez szép idő, abban viszont egészen biztosak vagyunk, hogy a legendás Deep hanglemezboltnak is otthont adó, Pártos Ödön zeneszerző gyerekkorának helyszínéül szolgáló épület tervezője, a századfordulón fontos szerepet játszó Schweiger Gyula sosem hitte volna, hogy az épülete valaha is ilyen állapotban fogadja majd a lakókat, és figyeli az előtte elhaladókat.

2006-ban már úgy tűnt, három éven belül elvégzik a ház födémjeinek fokozatos cseréjét, majd az üres lakások új bérlőkhöz jutnak, de a helyzet sajnos nem rendeződött ilyen korán – egy 2013. augusztusi előterjesztés szerint ugyanis

a szükségesség függvényében folyamatosan haladnak a veszélyes födémek, födémszakaszok megerősítésének munkáival. Ezen munkálatok elvégzése sürgőssé vált tekintve, hogy a födémek megerősítése nélkül nem végezhető el a kötelező strang csere, ami az épület egyik fő veszélyforrását hivatott megszüntetni.

Reméljük, a helyzet nemsokára rendeződik, és az épület újra a régi fényében ragyog majd. A közelben viszont még mindig ideiglenes tetővel, szörnyű állapotban mered az ég felé a három évvel ezelőtt kiégett Andrássy út 83-85

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.