Belföld ismeretlen budapest

Ismeretlen Budapest: Roskadozó szecesszió néhány lépésnyire az Andrássy úttól

Sorozatunk immáron 42. epizódjában továbbra is maradunk Terézvárosban, de ezúttal az Andrássy úttal párhuzamos utcák egyikébe pillantunk be.

Untatják az Andrássy út palotái és villái? Legfőbb ideje feltérképezni a környező utcákat, de a fás Benczúr, vagy Délibáb utca, esetleg a Városligeti fasor helyett megéri a kevésbé zöld, az Andrássy úttól északra fekvő utcák felé haladni, hiszen rejtett értékek egész sorát fedezhetjük itt fel.

Ezek egyike a kutyasétáltatás nyomaival sűrűn megrakott, árnyas fákat hírből sem ismerő Aradi utcában, a Kodály köröndtől néhány perc sétányira fogadja a járókelőt. Az 57. számú, Piatschek-házként ismert épület immár száznyolc éve dacol az elemekkel.

Építtetője, Platschek Vilmos ruhakereskedő (1869-1944) 1907-ben a néhány kivételtől eltekintve mindig testvérével, Löffler Bélával közösen alkotó Löffler Samu Sándort (legismertebb művük a Kazinczy utcai zsinagóga) kérte fel egy háromemeletes, fényűző bérház megtervezésére.

_MG_7507
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

 

Az építész örömmel vállalta a feladatot, és pályafutása egyik legrendkívülibb művét hozta létre: a szecessziós ház szintenként két négy-, illetve ötszobás lakást foglalt magába, melyek konyháját a melléklépcsőn át közvetlenül is meg lehetett közelíteni.

A ma néhol elkeserítő állapotban lévő homlokzat záró párkányának sarkaiban a középkori építészetből ismert apró szörnyek figyelnek, az első emeleti zárterkélyt pedig gyönyörű, antik hatást mutató, görnyedő férfiakat ábrázoló domborműveket találhatunk.

_MG_7520
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
_MG_7473
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Kapujával is kiemelkedik a környék épületei közül, hiszen a Migray József (1860 k.-1927) műhelyében készült domborműves alkotáson két gyönyörű pávát találhatunk, apró díszei pedig igazi mestermunkává teszik a bejáratot.

_MG_7505
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
_MG_7498
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
_MG_7488
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Felső sarkaiban az építés évszáma, illetve a házszám is látszik:

_MG_7504
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az udvarra nyíló kapu savmaratott üvegén ismétlődnek a páva motívumok, (sajnos az üvegtáblák egy darabja hiányzik) a falakon pedig játékos hermelineket találunk.

_MG_7523-2
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
_MG_7542
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az ÓVÁS! Egyesület épületleírása Tolnay-Pálóczy Enikő művészettörténészre hivatkozva jelzi, hogy a páva és hermelinek előképei az 1897-ben megjelent Verneuil-féle ornamentikakötetben (L’animal dans la décoration) érhetők tetten.

A szabadba kilépve újabb meglepetéssel találkozhatunk, hiszen a földszint magasságába emelt alagsorba istállót rejtettek, sőt, az U alakú udvar közepére mediterrán várakat idéző melléképület került – itt kapott helyet a kocsiszín.

_MG_7551-2
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
_MG_7552
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

A főlépcsőház terébe belépve a korlátokon újra pávák tucatjaival és ifj. Walla József cementlapgyárának legdíszesebb darabjaival találkozhatunk, sőt, felpillantva egy fura freskót is megpillanthatunk, melyet a városbarátok számára homlokzati díszként már bizonyára jól ismert fejek vesznek körbe.

_MG_7528
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
_MG_7544-2
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
_MG_7574-2
Fotó: Vincze Miklós/24.hu
_MG_7556
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

A félemeleti üvegablakok néhány túlélő darabján rózsákkal tűzdelt fenyőfák láthatók.

_MG_7549
Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Az épület utcai homlokzatának állapota ugyan kisebb aggodalomra adhat okot, de a lépcsőházak, illetve a belső udvar állapota még éppen kielégítő. Sajnos – a város legtöbb lakóházához hasonlóan – ezt a házat is szigorúan zárják, így nem bejárható.

Fotók: Magyar Építőművészet, 1908. október, valamint a szerző mai munkái.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.