Kultúra

Országok sorsa múlhat zavaros szerelmi ügyeken

Bármilyen hihetetlen néha, azért a politikus is ember, s mint ilyen, hajlamos furcsa szerelmi viszonyokba bonyolódni. Hahner Péter történeteivel a történelmi szereplők emberi arcát akarja megmutatni.

Hahner Péter foglalkozott már az amerikai elnökökkel, leplezett le történelmi tévhiteket százával, sőt, a Kennedy-gyilkosságról is írt – láthatóan szeretné élettel megtölteni a történelem arcképcsarnokában felvonult, az átlagember számára száraz történelemleckék mesehőseivé silányult alakokat. Olyannyira, hogy legfrissebb könyvében egészen közel megy ezekhez az emberekhez: a 33 szerelmi háromszög a történelemben politikusok, hadvezérek, királyok szerelmi életével foglalkozik. A cél egyértelmű: közelebb hozni, élettel tölteni meg ezeket a figurákat, ahogy már tette ezt korábban, például a Rubicon hasábjain. Amint a szerző a Könyves blognak fogalmaz:

Talán az érzelmi viharaikkal, gyengeségeikkel, ügyetlenségükkel való megismerkedés után emberibbnek, hozzánk közelebb állónak érezzük őket, mint amikor arról olvasunk, hogy egy országot kormányoznak, vagy hadjáratot vezetnek. Az olvasók közül valószínűleg nem sokan küldtek a tenger fenekére egy hadiflottát, üzentek hadat, vagy szerveztek államcsínyt. De valamennyien voltunk félénk szerelmesek.

Míg azonban a mi szerelmi ügyeinket legtöbbször csak mi érzékeljük világrengetőnek, addig ha egy birodalom élén keveredsz valami szerencsétlen liezonba, annak meglehetnek a hatásai.

Aquitániai Eleonóra szerelme következtében tartományok cseréltek gazdát, VIII. Edward egy trónról mondott le, Bill Clinton románca miatt egy másik párt jelöltje szerezte meg az Egyesült Államok elnökségét.

Hahner szerint a történelem sohasem „száraz”, csak a művelői tették azzá:

A történettudomány művelői az elmúlt száz év során mindent elkövettek annak érdekében, hogy szakterületük ugyanolyan elvont, száraz és csak a beavatottak számára érthető ismeretanyaggá váljon, mint a kvantumfizika vagy a szerves kémia. Ezzel viszont elvesztették az olvasóikat. Ha a történészek csak más történészeknek írnak, akkor valami baj van.

Ezen kíván változtatni a kötet. A 33 szerelmi háromszög a történelemben már megrendelhető ezen a linken.

33_szerelmi_haromszog_a_tortenelemben__ccaf1e5f629930569f48801732b9e659

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik