Kultúra

Ezeket a hongkongi horrorokat csak akkor nézd meg, ha nem akarsz éjszaka aludni

A hongkongi filmgyártás nemcsak a hatalmas ugrálásokkal- és a szétkoreografált ütésekkel teli alkotásokról híres, hanem néhány brutális horrorról is.

Ebola tünetek / Ebola Syndrome (Herman Yau, 1996)

Miről szól: A rendező nem aprózta el a dolgokat, a filmbe minden olyat belerakott, ami egy gore-alkotásban para lehet:

az ebola tünetei önmagukban is borzalmasak, de azért van egy kis kannibalizmus, nemi erőszak és gyerekgyilkosság is.

Miért nézzem meg: Mert brutalitása miatt sosem jött ki DVD-n, és csak az internet pöcegödreiben lehet rálelni (például a YouTube-on).

A szem / The Eye (Pang Brothers, 2002)

Miről szól:

Egy húsz éve vak nő retinatranszplantáción esik át, visszanyeri szeme világát, meg egy másik képességet is: paranormális dolgokat kezd el látni.

A filmre gyorsan lecsapott Hollywood is, és készült belőle egy komolyan vehetetlen remake Jessica Albával, de az eredeti minden komótossága ellenére is elég zseniális.

Miért nézzem meg: A liftes jelenet miatt.

Gombócok / Dumplings (Fruit Chan, 2004)

Miről szól: Filmes közhely, hogy a nők bármit megtennének a fiatalságukért, és ez igaz a Dumplings főszereplőjére is, aki felkeres egy javasasszonyt, hogy furcsa összetevőkből készít gombócaival felvegye a harcot az öregedés ellen.

A gombócokról azonban csakhamar kiderül, elég bizarr töltelékkel vannak töltve.

(A trailer lelövi, hogy mivel, szóval csak csínján vele).

Miért nézzem meg: A film inkább undorítóságával, mintsem félelmetes mivoltával sokkol, de talán ezért is érdemes megnézni.

Álomotthon / Dream Home (Pang Ho Cheung, 2010)

Miről szól: A film két idősíkon játszódik, az első inkább drámai, a másik viszont eléggé slasher. Előbbi viszonylag gyengén muzsikál (Sheung egy telefonos kisasszony, akinek rengeteg pénzre lenne szüksége, hogy beteg édesapjával és testvérével a külvárosi panelrengetegből a tengerpartra költözzön), de a másik a zsáner legjobbjait is kenterbe veri

tabukat nem ismerő obszcén és gusztustalan brutalitás jellemzi nemiszerv-levágással, belezéssel.

Miért nézzem meg: Mert nem fogod elhinni, hogy egy egyszerű lakásvásárlási parából milyen durva végkifejlet keveredhet. Bár igazából csak a legelvakultabb pszichopatáknak ajánlom, mert annyi kaszabolós rész van, hogy az ember vagy nem néz oda egy idő után, vagy nem győzi felszedni az állát a földről. Amúgy a terhes nős jelenetet senki sem fogja bírni.

Hullamerevség / Rigor Mortis (Juno Mak, 2013)

Miről szól: Egy néhai híres színész érkezik lakóként egy sötét toronyházba. A biztiőr fura dolgokról beszél neki, aztán maga is rájön, a fura lakók mellett (albínó gyerek!!!444!!!),

szellem ikerlányok és brutális erejű vámpírok rohangálnak az emeleteken.

Miért nézzem meg: Sokkoló, nyomasztó, és baromira bizarr, de azok is élvezhetik, akik szeretnek kulturális utalásokat felfedezni. Ráadásul teljesen újraértelmezi a vámpírmitológiát, ami külön izgi.

+1

Riki Oh: The Story of Ricky (Ngai Choi Lam, 1991)

Miről szól: Az eredetileg japán animéből készült film egy börtönlázadásról szól, amelyben egy HULKnyi erővel megáldott elítélt próbál megszökni.

Ezekben a jelenetekben van kutyakettétépés, saját béllel fojtogatás és pofontól felrobbanó fej is.

Miért nézzem meg: A film 1991-ben az első csak felnőttek számára készült besorolást kapta, de brutalitása mára megkopott, számos helyen inkább vicces, mint félelmetes, amolyan Ash vs Evil Dead-módra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik