Kultúra

Ezeket a horrorfilmeket csak akkor nézd meg, ha tényleg van vér a pucádban

A horrorfilmek zsánere az USÁ-ban született, de az igazán durva alkotások nem onnan jönnek. Ezek közül mazsoláztunk.

Mártírok / Martyrs (2008), francia

Miről szól: Egy rengeteg sebből vérző, kegyetlenül meggyötört lányt találnak a rendőrök, aki közel egy éve éve tűnt el, de nem hajlandó elárulni, hogy ki tartotta fogva, és miként sikerült megszöknie. A rendőrség később megtalálja azt az elhagyatott vágóhidat, ahol a lány több sorstársával raboskodott, de arra nem sikerül rájönniük, hogy fogva tartóikat milyen cél vezette. Tizenöt évvel később aztán egy szemlátomást átlagos családra egy fiatal nő tör rá kezében egy csőre töltött vadászpuskával, akit csupán egyetlen szándék vezérel: hogy bosszút álljon.

Miért nézzem meg: Mert ha nem lenne rajta egy ehhez hasonlatos durvahorroros listán, ezt a filmet követelné az első kommentelő. Azért, mert Magyarországon a Nemzeti Filmiroda 2010-ben X-es kategóriába sorolta, így be sem mutathatták nálunk. És végül azért, mert a Mártírok a valaha készült legjobb francia horror, sőt, a torture porno (vagy gúnynevén gorno) szubzsáner csúcsteljesítménye.

A betolakodó / À l’intérieur (2007), francia

Miről szól: Egy terhes nő túlél egy autóbalesetet, a férje nem. Otthon próbálja túltenni magát a traumán, amikor egy nap arra ébred, egy idegen nő egy BAZINAGY ollóval próbálja magzatát kivágni a hasából.

Miért nézzem meg: Újradefiniálja a kamarahorror műfaját, igazi gore-túra, rengeteg vérrel és egyéb testnedvvel, plusz a The Walking Dead friss évadnyitójának legdurvább momentumai itt sokkal naturálisabban jelennek meg.További hívószavak: öngégemetszés, házilag szülés ollóval.

Ördöggerinc / The Devil’s Backbone (2001), spanyol

Miről szól: Miközben Franco tábornok fasiszta csapatai felszámolják a köztársasági erőket Spanyolországban, egy fiatal srác árvaházba kerül, ahol kiderül, a családi traumákon és a történelmi parákon túl még rosszabb dolgok is történhetnek egy árvával. SZELLEMEK!

Miért nézzem meg: A film olyan, mintha mintha az előzménye lenne Guillermo del Toro későbbi alkotásának, A Faun labirintusának, csak itt kevesebb a fantasy-elem.

Ők / Them (2006), francia-román

Miről szól: Egy fiatal pár egy viszonylag izolált helyen él békésen, egészen addig, amíg kapucnis agresszorok el nem kezdik terrorizálni őket.

Miért nézzem meg: Libabőrös, aztán paranoiás leszel tőle. Ha szeretted a Hívatlanokat, ezt is fogod.

Fermat’s Room / La habitación de Fermat (2007), spanyol

Miről szól: Négy matematikus meghívást kap Fermat álnevű kollégájuktól, hogy megfejtsenek egy lehetetlen problémát a világtól félreeső házában. A lakban azonban kiderül, ez egy bosszú a részéről, s ha a matematikai feladványokat nem tudják jól/időben megoldani, a szoba szépen komótosan összepréseli őket.

Miért nézzem meg: Mert valahol a Star Wars szemétledobós jelenetének, valamint a Kocka és a Fűrész intelligens szerelemgyereke.

Halállista / Kill List (2011), brit

Miről szól: Egy kiégett bérgyilkos újra bevállal egy munkát: három embert kell eltennie láb alól. Hamarosan kiderül, hogy az ügy ennél jóval bonyolultabb, és egy olyan szektába botlik, amelynek tagjaira a legenyhébb jelző a deviáns.

Miért nézzem meg: Mert az utolsó 30 perc, ami nem nélkülözi a gore elemeit, olyan durva menet, hogy lefekvés előtt biztosan megnézel egy-két Disney-dalt vagy kiscicás videót a YouTube-on, hogy helyreálljon a lelki békéd.

Engedj be! / Lat den rätte komma in (2008), svéd

Miről szól: Egy svéd kisvárosban Oskart minden nap vegzálják osztálytársai, aztán egy napon megismerkedik a szomszéd kislánnyal, aki történetesen egy vámpír.

Miért nézzem meg: Mert nem Alkonyatos vámpíros butáskodásról szól, vannak benne rituálisan meggyilkolt kisfiúk is.

Jó éjt, anyu / Goodnight Mommy (2014), osztrák

Miről szól: Egy ikerpár tagjai gyanúsan méregetik anyjukat, aki egy műtét után az arca teljes felületét elfedő kötést visel, s hovatovább hisztérikusan, zaklatottan viselkedik, sokkal furcsábban, mint előtte. A testvérpár arra jut, hogy anyjuk helyett más tért vissza a kórházból, ezért MINDENT megtesznek, hogy rávegyék a nőt, árulja el, mit tett az anyjukkal.

Miért nézzem meg: Kifejezetten kellemetlen nézni, és amikor azt hiszed, ennél durvább nem lehet, mindig rád cáfol. Már a trailer is creepy.

Magasfeszültség / Haute tension (2003), francia

Miről szól: Marie és barátnője, Alex két szemeszter közötti szünetben vidékre utaznak, hogy meglátogassák Alex szüleit. A ház természetesen hol másutt: a francia alföldön, a semmi közepén áll. A két barátnőt már az első éjszakán egy rejtélyes sorozatgyilkos támadja meg, a csajok pedig mindent megtesznek a túlélésért.

Miért nézzem meg: Mert nincs finomkodás, igazi vérbő slasher, kreatív gyilkolászásokkal.

Öngyilkosok klubja / Suicide Club (2001), japán

Miről szól: Elég beszédes a cím, értelmetlen, fura és folyamatos öngyilkosságok történnek Japánban, a nyomozóknak pedig ki kell deríteniük, mi állhat az ügyek hátterében. A film amúgy elég naturalisztikus, kapásból azzal indul, hogy 54 iskolás kézen fogva egyszerre veti magát a vonatsínek közé.

Miért nézzem meg: Mert az ázsiai filmek látványa és sztoriszövése tök más, mint a megszokott amerikai vagy nyugat-európai, ezért nem várt borzalmak érkeznek. Plusz adalék, hogy jobb személyesen eldönteni, valóban kultfilm, vagy csak B-kategóriás gore-horror.

Hiányoltok valamit? Kommenteljetek!

A kiemelt kép a Halállista című filmből való.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik