Kultúra

Ismeretlen Budapest: a háború sújtotta belvárosi tündérvár

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 11. 12. 11:15

A szűk Zichy Jenő utca egyik háza felett ma átsiklik a tekintetünk, száz évvel ezelőtt viszont le se tudtuk volna venni róla a szemünket.

Külső-Terézváros szűk utcáin sétálva ízelítőt kaphatunk a főváros építészetének minden korszakából, de az épületek a világháború pusztítása, a felújítások halogatása, vagy a pénztelenség miatt már sokszor nem hasonlítanak egy évszázaddal ezelőtti, eredeti önmagukra. Erre a legjobb példa talán épp a Zichy Jenő utca (nem tévesztendő össze a Városliget tőszomszédságában fekvő Zichy Géza utcával, melynek romantikus várkastélyáról közel egy évvel ezelőtt zengtünk ódákat) 10-es számú háza, melyet a terézvárosi orvostársaság elnöke, dr. Weisz Jakab megrendelésére tervezett a századfordulós szecesszióhullámot meglovagló építészpáros, Révész Sámuel és Kollár József.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Majdnem Kollár-Klemencz

Kollár József (1869-1943) és Révész [Rosenfeld] Sámuel (1877-1928) egyaránt a Műegyetemen tanultak, majd Schmahl Henrik (akinek a Rákóczi úton álló, egy falatnyi Spanyolországot a Belvárosba hozó épületéről korábban már írtunk) irodájában helyezkedtek el. Barátságuk itt elmélyült, majd 1900-ban társakká váltak, és egészen az első világháborúig dolgoztak együtt. Ezen másfél évtized alatt több, mint százötven épületet jegyeztek együtt, melyek mindegyike viselte a kézjegyükké vált, gótizáló elemekkel kevert geometrikus szecessziót. Épületeik jó része ma is ellenáll az elemeknek, így a Lónyay utcai Központi Zálogház (1903), a Nádor utca 21. (ma az OTP Jelzálogbank központja), a Mátyás Pincének otthont adó Március 15. tér 6-7., vagy épp a Modern és Breitner üzlet- és bérház Deák Ferenc tér fölé magasodó fehér saroktömbje.

Az utca helyére tervezett Boulevard (=sugárút) terve

Az eredetileg az Andrássy úthoz hasonlóan sugárútnak szánt, de végül csak egyszerű, nyílegyenes belvárosi utcaként túlélt Zichy Géza utcán 1907-ben átadott lakóház eredetileg négy szinten fogadta a lakókat, sőt, legfelső emeletén Kollár saját műterme foglalt helyet (néhány okirat legalábbis erre enged következtetni, a tervrajzon pedig egy szépen üvegezett műterem látszik), de az elmúlt évszázad során – jó eséllyel a második világháború alatt – a ház képe teljesen megváltozott: legfelső emelete és szép magas tejete egyszerűen eltűnt, átadva a helyét egy csonka szintnek, de a bejárat feletti zárterkély alsó része is az örök építészeti vadászmezőkre távozott.

Az eredeti tervek

Krausz Ármin fűszer- és gyarmatárukereskedése a ház aljában – a kapu felett jól látható az egykor gyönyörű sgraffito

Nem ez azonban a legnagyobb veszteség, hiszen az épületdíszek terén is óriási változás történt: a kapu feletti, széttárt karú nőalak arca teljesen eltűnt, de a különböző színű festékek vagy vakolatok felső rétegének óvatos visszakaparásával, esetleg karcolásával létrehozott kép (=sgraffito) többi része is látott már szebb napokat.

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ugyanez a helyzet a második emeleti ablakok felett futó, antik férfialakokat mintázó képekkel is, melyekből mára már csak néhány fej, váll, valamint egy kígyófej maradt látható.

Az épület történetének apróbb mozaikdarabjai ma még a homályba vesznek, így Kolláron kívül híres lakóról sem tudunk, sőt, még az itt egykor működött cégek közül is csak kettőnek a nevét ismerjük – a fentebb már említett Krausz-féle fűszer- és gyarmatárukereskedést, illetve Klein Gábor és Kranz Rudolf szállítmányozási cégéét.

 

A magasföldszint a nem túl kegyes utókor által állbaszúrt, illetve fejsérült angyalai minden bizonnyal tudnának mit mesélni az elmúlt száztíz évről, és remélik, hogy a még mindig golyónyomokkal tarkított, a második világháború utolsó hónapjaiban csillagos házként (=zsidók lakhelyéül kijelölt) működött épület sok kortársához (így például a magyarországi szecesszió alapköve, az Izabella utcai Lindenbaum-házak egyik feléhez) hasonlóan rövidesen visszakapja régi fényét.

Fotók és információk: Kép-tér, Magyar Országos Tudósító, 1942. június 30., valamint a szerző saját fotói
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.