Kultúra

Lovasnapra invitálnak

Népi fogathajtó és lovasnapot rendeznek immár második alkalommal május 12-én, szombaton 9 órától Szabadbattyánban. Sok-sok izgalmasnak ígérkező ingyenes programmal, kirakodóvásárral várják az érdeklődőket a Lajostelepi réten.

Fogat- és hintóversenyek után lovas gyorsasági és ügyességi próbák következnek, ezután kerül sor a gyalogos vitézek megmérettetésére, majd az “íjjal való bánásmódok egybevetése” szerepel a programban. Az ügyes asszonyok is megmutathatják tudásukat: háztartási fortélyaikat mérik fel, lesz sodrófahajítás, gombfelvarró verseny és egyéb házias vetélkedők.

A sokszínű családi lovasnapot Mátrai Csaba polgármester és a szabadbattyáni képviselőtestület támogatásával a 2008-ban “lókedvelő amatőrökből” alakult “Szittya” Sárrétvidéki Lovas Egyesület rendezi. A napon nyolcvan-száz lovas vesz részt, érkeznek fogathajtók Soponyáról, Polgárdiból, Székesfehérvárról, Várpalotáról, Úrhidáról, Szabadbattyánból, sőt idén a mezőnyben előkelő helyen álló versenyfogathajtók is jelen lesznek. Az ügyességi próbákon olyan, nagy hozzáértést és szakmabéli tudást kívánó feladatokban vetik össze tudásukat a lovasok, mint a lófektetés, a lóültetés, a terménnyel alaposan megrakott zsákok le- és felpakolása időre, látványos szalagtépés, és lesz bravúros csikós bemutató is, tudtuk meg Lics Zoltántól, az egyesület tagjától.

Aki kedvet érez az íjászkodáshoz, itt kipróbálhatja, sőt az íjászversenyre is benevezhet. A gyerekeket sétalovaglás, sétakocsikázás és az elmaradhatatlan lósimogató várja. A vendégek az éhségüket bográcsos ételekkel csillapíthatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik