Nagyvilág

A Kínai Kommunista Párt Propagandaosztálya szorosabbra fűzte a viszonyát a Fudan Egyetemmel

Kínai Nemzetközi Rádió / Facebook
Kínai Nemzetközi Rádió / Facebook

Teljes stratégiai és együttműködési partneri kapcsolatokról szóló megállapodást írt alá a kínai Fudan Egyetem és a China Media Group – olvasható a Kínai Nemzetközi Rádió Facebook-posztjában. A bejegyzésből az is kiderül, hogy ebből az alkalomból május 10-én ünnepi eseményt tartottak.

Shen Haixiong, a Kínai Kommunista Párt Propagandaosztályának vezetőhelyettese, egyben a CMG vezetője, Jiao Yang a Fudan Egyetem KKP bizottságának titkára is megjelentek az eseményen és beszédet is tartottak

– írják.

Az eseményen hivatalosan megalakult a CMG–Fudan Nemzetközi Sugárzások Kutatóközpont is, azonban hogy ennek mi lesz a feladata, célja, arról nem szól a poszt.

A kormány még április végén megkötötte a stratégiai megállapodást a Fudan Egyetemmel.  A szerződésben azt írják, hogy egy legalább 26 hektáros területen építkeznek majd a Duna keleti partján, a beépített terület pedig nagyjából 520 ezer négyzetméteres lesz. Körülbelül 5000 – 6000 hallgató számára lesz elegendő oktatási és kutatási hely, a kollégiumokban összesen 2500 – 3000 hallgatót és oktatót tudnak majd elszállásolni, és úgy tervezik, hogy az egyetem 500 – 600 dolgozót foglalkoztat majd.

A szerződésből az is kiderült, hogy a kormány vagyonkezelő alapítványt hoz létre az egyetem fenntartására. A kormány előzetes becslései szerint 550 milliárd forintos beruházásból épül majd fel a kampusz, amit aztán az alapítvány tulajdonába adnak. Az építésre felvett hitelt azonban a költségvetéssel fizettetnék ki.

Az egyetem elutasítottság nagyon nagy a fővárosban egy felmérés szerint, valamint az önkormányzat is ellenzi a beruházást. Egyrészt, mert felmerült, hogy a tervezett diákváros területéből venne el a kampusz – ezt a kormány tagadja –, másrészt mert kínai hitelből, kínai cégek bevonásával történne az építkezés.

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester népszavazást kezdeményezne az egyetemről, azonban a kormány inkább kiemelt beruházássá nyilvánítaná azt, hogy ne lehessen voksolni róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik