Közélet

A kormány megkötötte a stratégiai megállapodást a Fudan Egyetemmel

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Xu Ningsheng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást kedden – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) honlapján.

A tájékoztatás szerint a legfontosabb célokat, képzési irányokat és a budapesti kampusz tervezett helyszínét is rögzítő dokumentum a régióban egyedülálló módon egy új kínai-magyar egyetem létrehozását alapozza meg Budapesten. A felek megerősítették, hogy a fejlesztés összhangban áll Diákváros programmal, annak terveivel nem állítható szembe.

Kapcsolódó
Palkovics: A Fudan Egyetem semmit nem vesz el a diákváros területéből
A miniszter szerint kizárt, hogy a népszavazáson leszavazzák a kínai egyetem idehozatalát.

A beruházás az eredeti kormányzati szándékoknak és a Fővárosi Önkormányzattal egyetértésben elfogadott döntésnek megfelelően valósulhat meg, együttműködve a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossal is. A szerződésben azt írják, hogy egy legalább 26 hektáros területről van szó a Duna keleti partján, a beépített terület pedig nagyjából 520 ezer négyzetméteres lesz. Körülbelül 5000 – 6000 hallgató számára lesz elegendő oktatási és kutatási hely, a kollégiumokban összesen 2500 – 3000 hallgatót és oktatót tudnak majd elszállásolni, és úgy tervezik, hogy az egyetem 500 – 600 dolgozót foglalkoztat majd.

A közleményben azt írják, hogy „a Fudan Hungary Egyetem egyedülálló lehetőséget teremt a magyar, kínai és más nemzetiségű hallgatók számára oklevelek megszerzésére, specializációk elvégzésére és tudásuk elmélyítésére” és „az intézmény ösztönözni kívánja a közös kutatásokat és oktatási projekteket magyar és európai egyetemekkel”. A tervek szerint indul majd gazdasági, bölcsészettudományi – társadalomtudományi, természettudományi – mérnöki és orvostudományi kar is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik